Zúrivý požiar dostali pod kontrolu, Notre-Dame pustošili plamene

TA3 TASR SITA ČTK
16.4.2019 06:03

Príčina požiaru parížskej katedrály Notre-Dame stále nie je známa a vyšetrovanie pokračuje. Plamene v chráme ešte neboli úplne zlikvidované, aj keď ich hasiči dostali v noci pod kontrolu. Experti budú zisťovať, nakoľko porušil živel statiku katedrály. Prezident Emmanuel Macron sľúbil, že symbol Francúzska nechá obnoviť.

Rozsiahly požiar, ktorý zachvátil katedrálu Notre-Dame (Chrám Matky Božej) v Paríži, sa hasičom podarilo v priebehu noci dostať pod kontrolu. "Požiar je úplne pod kontrolou. Je čiastočne uhasený; treba ešte zlikvidovať reziduálne ložiská ohňa," uviedol hovorca miestnych hasičov po ich niekoľkohodinovom boji s plameňmi devastujúcimi túto 850-ročnú pamiatku. S požiarom katedrály bojovalo pomocou prúdov vody približne 400 hasičov, zatiaľ čo sa okoloidúci ticho prizerali spoza policajných kordónov.

Náčelník parížskeho hasičského zboru Jean-Claude Gallet uviedol, že stavba katedrály bola "celkovo zachránená a zachovaná", pričom jej hlavné zvonové veže sa v jednom štádiu požiaru nachádzali v ohrození.

Požiar, ktorý zúril viac než osem hodín, môže podľa francúzskych médií súvisieť z renovačnými prácami na streche a sanktusníku - štíhlej vežičke nad presbytériom kostola na hrebeni strechy hlavnej chrámovej lode. Pôvodne stredoveký sanktusník bol opätovne osadený počas kritizovanej obnovy katedrály architektom Eugenom Violletom-le-Ducom v 19. storočí.

france-notre-dame-fire-15952-b88b0a1d793c41788c7ff84926eb5c69_7f000001-508a-3651.jpg

Vrchný administratívny duchovný katedrály Patrick Chauvet potvrdil, že z vnútrajška chrámu sa podarilo zachrániť tŕňovú korunu, ktorú mal údajne pred svojím ukrižovaním na hlave Ježiš Kristus, ako aj tuniku francúzskeho kráľa Ľudovíta IX. z 13. storočia. Hasiči však nedokázali včas vyniesť niekoľko veľkých obrazov. Hovorca katedrály André Finot pre DPA uviedol, že zničené drevené trámy a výstuže strechy pochádzali sčasti z 13. storočia a sčasti z 19. storočia.

Vatikánsky hovorca Alessandro Gisotti na margo požiaru uviedol: "Vyjadrujeme našu solidaritu s francúzskymi katolíkmi a ľudom Paríža. Modlíme sa za hasičov a ďalších, ktorí robia všetko, čo je v ich silách, aby zvládli túto dramatickú situáciu." Parížsky arcibiskup Michel Aupetit vyzval všetky kostoly francúzskej metropoly, aby rozozneli svoje zvony ako gesto súdržnosti s Notre-Dame. Z katedrály minulý týždeň v rámci renovačných prác odstránili bronzové sochy. Časť stavby je stále obklopená lešením.

Francúzsky podnikateľ a miliardár Francois-Henri Pinault prisľúbil 100 miliónov eur na renováciu parížskej katedrály Notre-Dame, ktorá vyhorela. Vo vyhlásení Pinault, šéf spoločnosti Kering, ktorá vlastní luxusné módne značky ako Gucci či Yves Saint Laurent, uviedol, že peniaze na "nevyhnutnú celkovú obnovu Notre-Dame" poskytne jeho investičná firma Artémis.

Katedrála, ktorá je lokalitou Svetového dedičstva UNESCO a každoročne ju navštívi takmer 14 miliónov turistov, je úzko spojená s dejinami Francúzska už od začiatkov jej výstavby na konci 12. storočia - vedci sa zhodujú na roku 1163. Výstavba trvala takmer dve storočia; do roku 1345. Chrám vyplienili v 16. storočí protestantskí hugenoti a koncom 18. storočia bol opäť poškodený počas francúzskej revolúcie. Neskôr sa v ňom Napoleon Bonaparte korunoval za cisára Francúzska. Masívne zvony katedrály v roku 1944 oznamovali oslobodenie mesta od nacistov, v roku 1970 bol chrám dejiskom pohrebu štátnika Charlesa de Gaullea.

Notre-Dame figuruje v klasickom románe "Chrám Matky Božej v Paríži" od Victora Huga z roku 1831. Jeho najslávnejšie filmové spracovanie pochádza z roku 1956 s Anthonym Quinnom v úlohe Quasimoda a Ginou Lollobrigidou v úlohe Esmeraldy. V roku 1996 sa príbeh dočkal i muzikálového animovaného spracovania z produkcie Walta Disneyho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok