Katedrála Notre-Dame sa ocitla v plameňoch, prišla o strechu i vežu

TA3 TASR
15.4.2019 20:58

Vo svetoznámej parížskej Katedrále Notre-Dame vypukol veľký požiar, ktorý môže súvisieť s prebiehajúcimi renovačnými prácami. Parížska starostka hovorí o "hroznej udalosti". Požiar sa rozšíril aj na jednu z dvoch hlavných veží nad priečelím.

Rozsiahly požiar spôsobil zrútenie štíhlej veže nad krížením lodí a zasiahol aj vnútorné priestory. Tlačová agentúra AP to uviedla s odvolaním sa na hovorcu tohto chrámu, ktorého história siaha do 12. storočia. Podľa slov hovorcu horí celé drevené zariadenie interiéru a pravdepodobne bude zničené. "Všetko horí, z krovu nič nezostane," uviedol André Finot pre francúzske médiá.

Zástupca parížskej starostky Anne Hidalgovej, Emmanuel Gregoire, medzitým podľa agentúry AFP potvrdil, že veža sa "zrútila dovnútra" a prítomní pracovníci sa snažili zo všetkých síl "zachrániť všetky umelecké diela, ktoré sa zachrániť dajú". Napriek tomu podľa neho došlo ku "kolosálnej škode". V gotickej katedrále Notre-Dame, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie historické pamiatky v Európe, sa nachádzajú umelecké diela nevyčísliteľnej hodnoty.

Zábery zverejnené v sociálnych sieťach zachytávajú plamene a veľké kúdoly dymu, vychádzajúce zo strechy tohto gotického chrámu v centre Paríža, ktorý je jednou z najnavštevovanejších historických pamiatok v Európe. Hasiči sa podľa nej snažia udržať plamene "pod kontrolou". Možná príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Jedna z veží katedrály však momentálne prechádza nákladnou generálnou rekonštrukciou, ktorou sa odstraňujú škody spôsobené vekom, počasím i znečistením ovzdušia. Podľa informácií z parížskej radnice sa táto veža v dôsledku požiaru zrútila.

K miestu udalosti na Île de la Cité - ostrove na rieke Seina v srdci francúzskej metropoly - sa presúvali vysokou rýchlosťou hasičské autá. Parížska polícia prostredníctvom Twitteru vyzývala ľudí, aby sa vyhýbali okoliu katedrály a "uvoľnili cestu záchranným vozidlám".

Podľa agentúry AP zatiaľ v súvislosti s požiarom nie sú hlásené žiadne úmrtia. Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že pre túto udalosť sa nebude vysielať jeho prejav, v ktorom mal načrtnúť svoj plán, ako bude riešiť sťažnosti občanov vyjadrované v rámci protestov hnutia tzv. žltých viest, otriasajúcich Francúzskom už niekoľko mesiacov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok