Veľvyslanectvo mu slúžilo na špionáž, tvrdí Ekvádor o Assangeovi

TA3 SITA
15.4.2019 08:43

Zakladateľ portálu WikiLeaks Julian Assange využíval ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne ako "špionážne centrum". Uviedol to ekvádorský prezident Lenín Moreno. Podľa jeho slov to boli práve iné štáty, čo ovplyvnili rozhodnutie odobrať Assangeovi azyl.

Veľvyslanectvo mu slúžilo na špionáž, tvrdí Ekvádor o Assangeovi
SITA/AP

Moreno pre britské noviny Guardian povedal, že bývalá ekvádorská vláda poskytla Assangeovi možnosti, aby sa "miešal" do záležitostí iných štátov. Ekvádor je však podľa Morena suverénnou krajinou, ktorá rešpektuje politiky iných štátov. "Nemôžeme dovoliť, aby sa náš dom, dom, ktorý otvoril svoje dvere, stal centrom špionáže," uviedol prezident. Assangeova právnička Jennifer Robinsonová tieto obvinenia označila za "nehorázne".

Ekvádor zbavil Assangea azylu po takmer siedmich rokoch. Dôvodom bolo "opakované porušovanie medzinárodných dohôd a denných protokolov". Assange ekvádorské veľvyslanectvo v Londýne neopustil od augusta 2012 pre obavy z vydania do Švédska, kde čelil obvineniam zo znásilnenia, ako aj obavy zo stíhania, ktoré mu hrozí v USA pre zverejnenie tajných dokumentov o vojne v Iraku či v Afganistane na stránkach WikiLeaks.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok