Pellegrini má predstavu, dokedy povedie MF. Tlačí nás čas, tvrdí

TA3 TASR
13.4.2019 13:22

Predseda vlády Peter Pellegrini má predstavu, že ministerstvo financií bude viesť do 26. apríla. Dovtedy by podľa jeho slov mali v koalícii nájsť zhodu na spôsobe realizácie sociálnych opatrení, ktoré by nerozvrátili štátny rozpočet. Premiér to uviedol v diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy.

"Urobím všetko pre to, aby nový minister financií Ladislav Kamenický sa už mohol venovať legislatívnym riešeniam dohodnutých opatrení a ďalším témam, ktoré pod jeho gesciu spadajú," povedal Pellegrini. Myslí si, že v koalícii by sa mali zhodnúť na realizácii sociálnych balíčkov a ich transformácii do zákonov v nasledujúcich dvoch týždňoch. "Určitým spôsobom nás tlačí čas, do leta nás čakajú už len dve schôdze parlamentu,“ priznal premiér. "Preto, ak chceme o niektorých návrhoch hovoriť už o pár týždňov na májovej schôdzi, musíme sa dohodnúť do 26. apríla, keď je posledný deň na predkladanie legislatívnych návrhov," ozrejmil.

Uisťuje, že s koaličnými partnermi bude hovoriť o parametroch navrhovaných opatrení so zreteľom na snahu zlepšiť životné podmienky Slovákov, ale i dosah takýchto opatrení na štátny rozpočet. "Verím, že ich budeme môcť realizovať všetky alebo takmer všetky, ale v takých parametroch, že to nespôsobí enormný zásah do hospodárenia štátu," uviedol.

V tejto súvislosti upozornil, že pri návrhoch na zvýšenie minimálnej mzdy nemožno hovoriť o automatickom pláne ju hneď dostať na úroveň 600 eur. "Je isté, že by sme si želali, aby minimálna mzda postupne dosiahla 60 percent priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Berme to však ako plán, ku ktorému sa chceme dostať, preto budeme aj teraz diskutovať o tom, či to má byť skok hneď z 520 na 600 eur, či sa k tomu vieme dostať v priebehu jedného roka alebo v dlhšom časovom horizonte," povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok