Opozícia má taktiku, ako prilákať voličov k voľbám do EP

TA3 SITA
13.4.2019 13:01

Opozičné politické strany chcú prilákať voličov k voľbám do Európskeho parlamentu predovšetkým osobným vysvetľovaním dôležitosti Európskej únie v regiónoch Slovenska.

Opozícia má taktiku, ako prilákať voličov k voľbám do EP
TASR/Alexandra Moštková

Vysvetľovanie voličom

Opozičná strana Sloboda a Solidarita podľa jej predsedu a šéfa eurovolebnej kampane Richarda Sulíka chce voličov osloviť v prvom rade kvalitnou kandidátkou. „Voličov oslovujeme najmä tým, že im ozrejmujeme, o čom všetkom sa v Bruseli rozhoduje za Slovensko a že je nevyhnuté poslať tam zástupcov, ktorí sú odborne zdatní a budú vedieť vyhodnotiť, čo je pre Slovákov výhodné a čo nie. V europarlamente sú dôležité výbory, ktoré nemáme ako krajina obsadené, napríklad výbor pre spravodlivosť alebo poľnohospodársky výbor. To sú veci, ktoré ovplyvňujú aj každodenný život obyvateľov Slovenska,“ povedal Sulík.

Strana chce presvedčiť aj kvalitným programom. Liberáli majú predvolebnú kampaň rozbehnutú. „Stavili sme na prácu v regiónoch, konkrétne v 27 mestách,“ priblížil. S ľuďmi hovoria o tom, čo budú v europarlamente robiť naši europoslanci. Podľa SaS majú eurovoľby veľký význam a existujú dôvody, prečo by mal ísť každý Slovák 25. mája voliť. Jedným z dôvodov je, aby nebol zvolený väčší počet pravicových extrémistov a ľavicových populistov, ako tomu bolo v minulosti. Rovnako je dôvodom, že EÚ ovplyvňuje každodenný život Slovákov, europarlament prijíma opatrenia ovplyvňujúce život všetkých občanov.

Predstavitelia hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti spolu s kandidátmi na europoslancov už niekoľko týždňov navštevujú slovenské mestá v rôznych regiónoch, kde v diskusiách s názvom OĽaNO v ringu predstavujú svoj volebný program, diskutujú s občanmi o problémoch a zároveň aj o riešeniach, ktoré ponúka OĽaNO. Uviedol Matúš Bystriansky. Rozhodnutia Európskeho parlamentu významným spôsobom podľa OĽaNO ovplyvňujú celkové fungovanie našej krajiny, preto hnutie prikladá eurovoľbám veľký význam. „Aj preto sa budú kandidáti a predstavitelia hnutia snažiť prostredníctvom kampane pritiahnuť k voľbám čo najviac ľudí,“ dodal.

Podľa poslanca NR SR za hnutie Sme rodina Petra Pčolinského treba voličom vysvetľovať, že do Bruselu treba vniesť zdravý rozum. „Lebo máme pocit, že tam často chýba,“ povedal. „Ako poslanec NR SR vidím európske smernice, ktoré máme zakotviť do našej legislatívy a čiastočne mi v tom chýba zdravý rozum,“ dodal. Podľa neho treba, aby ľudia vedeli, čo konkrétne im ktoré nariadenie prinesie. Rovnako vníma potrebu hovoriť o témach a o benefitoch, ktoré sa prejavia pre našich ľudí. Počas predvolebnej kampane poslanci za Sme rodina chodia po regiónoch a občanom vysvetľujú dôležitosť eurovolieb.

KDH očakáva, že sa účasť zvýši

Mimoparlamentná koalícia PS a SPOLU chce ľudí presvedčiť najmä tým, že im ponúkne nových ľudí s európskymi skúsenosťami, ktorým ide o vec a ktorí si vedia nájsť spojencov a tvoriť dohody. „Kandidujú preto, aby poctivo pracovali, nie za odmenu ani za dôchodok. Ľudí presvedčíme aj tým, akí sme a čo chceme dosiahnuť. Sme jedinou voľbou pre ľudí, ktorí chcú skutočne európske Slovensko, pretože sme jediná skutočná proeurópska sila,“ uviedla hovorkyňa koalície Silvia Hudáčková. Priblížila, že ich 14 kandidátov už v intenzívne kampaňuje niekoľko mesiacov.

„Naša kampaň je postavená najmä na kontaktnej kampani a na množstve dobrovoľníkov, v menšej miere na platenej inzercii. Chceme ľudí prostredníctvom osobného kontaktu výrazne zmobilizovať, aby voľby do Európskeho parlamentu nezanedbali, pretože prvýkrát v histórii v nich ide skutočne o veľa - doteraz slovenskí kandidáti nespochybňovali proeurópske zakotvenie Slovenska, no v máji budú prvýkrát kandidovať nacionalistické a populistické sily, ktoré EÚ podrývaj a ničia,“ uviedla.

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie očakáva, že sa účasť voličov v eurovoľbách na Slovensku zvýši a chcú tomu prispieť aj oni. „KDH má skvelých a silných kandidátov, ktorí majú za sebou silný príbeh a každý je odborníkom vo svojej oblasti. Naši kandidáti sú už niekoľko týždňov v uliciach a stretávajú sa s ľuďmi. Okrem skvelých kandidátov by sme chceli voličov osloviť naším programom, v ktorom okrem iného chceme silné Slovensko v Európe, ktoré si zachová národnú suverenitu. Slovensko musí mať vždy právo rozhodovať o svojich národných záujmoch. Budeme aj naďalej presadzovať rodinu ako základný prvok každej spoločnosti a budeme podporovať jej rozvoj. Budeme presadzovať právo na život od počatia až po prirodzenú smrť. Chceme zdravé slovenské potraviny, a nie dvojakú kvalitu výrobkov,“ uviedol hovorca KDH Stano Župa. Európska únia je podľa KDH na Slovensku vnímaná väčšinovo pozitívne. „Ľudia pozitívne hodnotia najmä výhody, ktoré nám EÚ prináša. Je škoda, že s volebnou účasťou je to u nás najhoršie v celej únii,“ dodal Župa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok