Obávaná talianska mafia 'Ndrangheta prišla o svoje štyri hlavy

TA3 TASR
12.4.2019 14:54

Talianska mafia 'Ndrangheta prišla o svoju "hlavu" po tom, ako policajti zadržali štyroch vysokých predstaviteľov tejto zločineckej organizácie. Oznámil to v piatok taliansky minister vnútra Matteo Salvini.

Obávaná talianska mafia 'Ndrangheta prišla o svoje štyri hlavy
SITA/AP

"Aký pekný deň," uviedol Salvini vo vyhlásení a poďakoval sa polícii, že "prenasledovala jednu z najvplyvnejších zločineckých skupín v regióne (Kalábrii)". Talianska polícia medzičasom zverejnila oznam, podľa ktorého uštedrila zásah kalábrijskej mafii a zadržala "štyri hlavy" zločineckej rodiny Mancusovcov, patriacej do 'Ndranghety. Klan Mancusovcov pôsobí v kalábrijskej provincii Vibo Valentia. Mafiáni sú obvinení z vraždy a z pokusu o vraždu v rámci vnútorných sporov medzi konkurenčnými členmi 'Ndranghety.

Vražda sa stala v roku 2003. Na zatýkaní a domových prehliadkach v Kalábrii, Toskánsku a Miláne sa zúčastnilo viac ako 50 príslušníkov bezpečnostných zložiek. Kalábrijská 'Ndrangheta je v súčasnosti považovaná za najsilnejšiu z talianskych mafiánskych organizácií - a jednu z najsilnejších takýchto skupín na svete. Má dominantné postavenie pri pašovaní drog do Európy, peniaze však získava aj obchodovaním so zbraňami, praním peňazí a vďaka korupcii. Experti odhadujú, že 'Ndrangheta ročne celosvetovo zarobí 50-100 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok