Pápež si želá mier. Pobozkal juhosudánskym lídrom nohy

TA3 TASR
12.4.2019 11:44

Pápež František povzbudil znepriatelených lídrov Južného Sudánu, aby ukončili krvavý konflikt vo svojej krajine, ktorý si vyžiadal už státisíce životov.

Pápež si želá mier. Pobozkal juhosudánskym lídrom nohy
SITA/AP

Hlava katolíckej cirkvi absolvovala vo Vatikáne dvojdňové stretnutie s prezidentom Južného Sudánu Salvom Kiirom a s povstaleckým vodcom, bývalým viceprezidentom Riekom Macharom. Na záver stretnutia František vo štvrtok požiadal oboch predstaviteľov, aby napriek ťažkostiam pokračovali v úsilí o ukončenie bojov a trvalé urovnanie vzájomného konfliktu. V rámci symbolického gesta pokory potom pred nimi pokľakol a pobozkal im nohy.

"Vyjadrujem svoju úprimnú nádej, že nepriateľstvo sa nadobro skončí, prímerie bude rešpektované, politické a etnické rozdiely budú prekonané a nastane trvalý mier pre spoločné dobro všetkých občanov, ktorý snívajú o začiatku budovania štátu," povedal pápež.

Kiir ani Machar na Františkovu výzvu verejne nereagovali. Južný Sudán vznikol v atmosfére optimizmu v roku 2011, keď získal nezávislosť od Sudánu. Rivalita medzi Kiirom a Macharom však vyústila v roku 2013 do občianskej vojny sprevádzanej surovým násilím, znásilňovaním a obavami z etnických čistiek. Počas vojny zahynulo už vyše 380.000 ľudí a štyri milióny obyvateľov ušli zo svojich domovov. Obe bojujúce strany septembri 2018 podpísali v etiópskej metropole Addis Abeba mierovú dohodu, ktorej implementácia však dlhodobo viazne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok