Davy Sudáncov protestovali aj napriek zákazu nočného vychádzania

TA3 TASR
12.4.2019 08:45

Veľké davy ľudí protestovali v uliciach sudánskeho Chartúmu a ignorovali tak zákaz nočného vychádzania, ktorý po zvrhnutí dlhoročného prezidenta Umara al-Bašíra nariadila nová vojenská rada. Podľa demonštrantov je rada súčasťou starého režimu.

Organizátori protestov preto zvolali pokračovanie masovej protestnej akcie pred vojenským veliteľstvom. Zákaz nočného vychádzania by mal platiť mesiac od 22:00 do 4:00 miestneho času. Najnovší vývoj situácie vyvolal obavy z násilnej konfrontácie medzi protestujúcimi a armádou. Podľa redaktora BBC World Service Africa Willa Rossa tiež existuje naozajstné riziko, že rôzne zložky bezpečnostných síl a milície môžu obrátiť zbrane navzájom proti sebe. Organizácia Spojených národov a Africká únia vyzvali všetkých v Sudáne na pokoj.

Umara al-Bašíra, ktorý bol pri moci tri desaťročia, zvrhla a zatkla armáda. Zároveň sa na najbližšie dva roky ujala vedenia krajiny, na ktorej čele bude spomínaná rada. Následne by sa mali konať voľby. Sudánsky minister obrany Avád Ibn Úf, ktorého menovali za predsedu rady, tiež oznámil, že najbližšie tri mesiace bude v krajine platiť výnimočný stav. Armáda okrem toho pozastavila platnosť ústavy, rozpustila vládu, do odvolania uzavrela štátne hranice a na 24 hodín aj vzdušný priestor. Čo sa stane s uväzneným al-Bašírom, zatiaľ nie je známe.

Vojenský puč nasledoval po niekoľkomesačných masových protestoch proti al-Bašírovej vláde. Protesty pôvodne vyvolala ekonomická kríza, no ľudia začali neskôr volať po zosadení prezidenta, ktorý sa chopil moci v roku 1989 po vojenskom prevrate. Al-Bašír odmietal odstúpiť z funkcie s tým, že úradu ho môžu zbaviť len voľby. Sudánsky prezident čelí na Medzinárodnom trestnom súde obvineniam z genocídy a vojnových zločinov v západosudánskom regióne Dárfúr.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok