O naše výrobky je záujem. Mliekari budú vyvážať do Číny

TA3 TASR
11.4.2019 19:34

Slovenskí výrobcovia mliečnych výrobkov už budú môcť vyvážať svoje výrobky do Číny. Umožní im to dohoda, ktorú má na summite krajín strednej a východnej Európy a Číny podpísať Ústredný riaditeľ štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. Informoval o tom premiér Peter Pellegrini po rokovaní s Li Kche-čchiangom.

O naše výrobky je záujem. Mliekari budú vyvážať do Číny
TASR/Radovan Stoklasa

Čínsky premiér sľúbil ukončenie procesu certifikácie slovenských producentov mlieka a mliečnych výrobkov už na predchádzajúcom summite v bulharskej metropole Sofia. "Som veľmi rád, že to sa stane zajtra skutočnosťou a zajtra počas summitu Slovenská republika podpíše s príslušným čínskym ministrom takúto dohodu, v ktorej čínske colné orgány potvrdia, že výrobky slovenskej republiky spĺňajú parametre a môžu začať byť uvádzané na čínsky trh," povedal Pellegrini.

Proces certifikácie slovenských mliečnych výrobkov na dodávky do Číny sa začal už v roku 2014. Slovensko je jedna z posledných krajín EÚ, ktoré takúto dohodu s Čínou nemali. Podľa Pellegriniho otvorili na rokovaní s Li Kche-čchiangom aj otázku certifikácie a vývozu ďalších slovenských poľnohospodárskych výrobkov. "Pokračuje ďalší proces, ktorý sa týka mäsa a mäsových výrobkov," povedal premiér. Čína má podľa neho o slovenské poľnohospodárske výrobky záujem a slovenskí producenti sú na dodávky pripravení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok