Prečo pekným ženám v práci neveria? Sú vnímané ako hrozba

TA3 ČTK
13.4.2019 19:50

Ak je žena považovaná za atraktívnu, je to pre ňu aj nevýhoda. Pekné ženy sú v pracovnej sfére považované za menej dôveryhodné, a to najmä vtedy, ak vykonávajú prácu, ktorá sa tradične považuje za mužskú, píše taliansky denník La Repubblica.

Prečo pekným ženám v práci neveria? Sú vnímané ako hrozba
ČTK

Efekt femme fatale

Tento jav nazývajú Leah Sheppardová z Washingtonskej štátnej univerzity a Stefanie Johnsonová z Coloradskej univerzity "efekt femme fatale". Je to tendencia neveriť príťažlivým ženám, dôvodom je pritom sexuálna hrozba, ktorú predstavujú.

Ženy vo vedúcom postavení, ktoré sú považované za príťažlivejšie, boli v prieskume hodnotené ako menej čestné než tie, ktoré sú všeobecne považované za menej atraktívne. Ak ide o dôveryhodnosť, ženy sú na tom slabšie než muži. Ženy porážajú mužov v otázke dôveryhodnosti jedine vtedy, ak sú považované za nie príliš atraktívne.

zena-zamestnanie-praca-pocitac-1140px-ctk_7f000001-2d19-0809.jpg

Atraktivita ako nevýhoda

Je to len jeden z experimentov, ktoré uskutočnili obe vedkyne, ktoré chceli preskúmať do hĺbky podstatu stereotypov a príčiny nevýhodného postavenia žien. Prečo sa ženská príťažlivosť v zamestnaní mení na nevýhodu?

Sheppardová a Johnsonová konštatovali, že byť atraktívnou ženou prináša nevýhodu špeciálne vtedy, ak plní úlohy, ktoré sú tradične považované za mužské, ako napríklad vedenie technickej firmy. Nevýhody sú však badateľné aj keď je žena v postavení, ktoré je považované ženské, ako napríklad post pracovníčky zodpovedajúcej za komunikáciu. Ženy považované za menej atraktívne, mali v oboch týchto situáciách výhodu.

Princíp neistoty

V ďalších experimentoch vedkyne navodili emotívne rozpoloženie žien tak, aby zistili, či a ako to môže ovplyvniť úsudok. Vyzvali účastníčky pokusu, aby sa stotožnili so situáciou, keď sa cítia dobre a dôverujú svojmu partnerovi. Sheppardová a Johnsonová potom pozorovali, že spôsob, ako sa žena cíti, mení uvažovanie o väčšej či menšej dôveryhodnosti atraktívnych žien. Neistota z hľadiska vzťahu viedla účastníčky k tomu, aby považovali pekné ženy za menej dôveryhodné a priali im prepustenie z práce.

"Dokázali sme, že atraktivita je spájaná s menšou dôveryhodnosťou u žien, nie však u mužov," uviedli vedkyne. Efekt femme fatale je očividne spojený s vlastným pocitom neistoty, dodali. Táto forma diskriminácie spojenej so vzhľadom, môže mať pre atraktívne ženy, ktoré sa tešia menšej dôveryhodnosti a horšej povesti, vážne dôsledky. Znalosť týchto okolností však môže byť prvým krokom k tomu, aby bola diskriminácia prekonaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok