Slávny americký hrdina bol žena alebo intersexuál, zistili vedci

TA3 ČTK
13.4.2019 09:59

Hrdina boja za nezávislosť Spojených štátov amerických Casimir Pulaski bol v skutočnosti ženou alebo intersexuálom, teda jedincom, ktorý anatomicky vykazuje znaky oboch pohlaví. Vyplýva to zo štúdie amerických vedcov, ktorí skúmali ostatky varšavského rodáka, ktorý podľahol zraneniam z bitky v roku 1779.

Slávny americký hrdina bol žena alebo intersexuál, zistili vedci
Wikimedia Commons

Odvážny bojovník

Casimir Pulaski, ktorý sa narodil v roku 1745 do poľskej šľachtickej rodiny ako Kazimierz Michal Wladyslaw Wiktor Pulaski, bojoval v Poľsko-litevskej únii proti rastúcemu vplyvu Ruska. Po vojenskej porážke protiruských síl odišiel do exilu vo Francúzsku, kde sa zoznámil s Benjaminom Franklinom, ktorý ho získal pre boj amerických kolónií za nezávislosť od Británie.

pulaski1_7f000001-2409-807c.jpg

Pulaski je dnes považovaný za hrdinu v Poľsku aj v Spojených štátoch, kde v roku 1777 údajne zachránil život neskoršiemu prvému prezidentovi Georgeovi Washingtonovi, keď našiel únikovú cestu z britského obkľúčenia. Zomrel v roku 1779 vo veku 34 rokov po tom, ako sa zranil pri obliehaní mesta Savannah.

Jednoznačne ženské rysy

Ostatky generála Pulaského boli viac ako dvesto rokov uložené v kovovej schránke pod pomníkom v Savannah v štáte Georgia. Pred dvadsiatimi rokmi vedci schránku otvorili a kosti preskúmali. Na prekvapenie antropológov však išlo o kosti s jednoznačne ženskými rysmi. "Tá kostra je taká ženská, ako len môže byť," popísal výsledok svojho skúmania forenzný antropológ z Arizonskej štátnej univerzity Charles Merbs.

Zaskočení vedci sa následne pokúšali preukázať, že kosti skutočne patria hrdinovi vojny za nezávislosť a vylúčiť, že niekto ostatky vymenil za ženské kosti. Opotrebovanie kostí však podľa výskumu zodpovedalo jazde na koni a zraneniam, ktoré mohli byť utŕžené v bitkách. Tím vedcov na čele s Charlesom Merbsom a Karen Burnsovou odobral aj vzorky DNA z ostatkov Pulaského pranetere, vtedajšie metódy však neumožňovali určiť, či sú príbuzní. Svoju domienku, že bol poľský šľachtic v skutočnosti ženou alebo intersexuálom, museli vedci označiť za hypotézu.

Zrejme nič netušil

Nedávno sa však k výzve Merbsa a Burnsovej vrátil iný tím vedcov, ktorý na základe lepšieho testu DNA zistil, že porovnanie vzoriek z kostí zo schránky pod pomníkom v Savannah a ostatkov Pulaského pranetere dokazuje, že išlo o príbuzných.

Hrdina bojov za nezávislosť, po ktorom v USA pomenovali niekoľko miest, bol teda podľa vedcov geneticky ženou alebo intersexuálom. To znamená, že bol jedincom, ktorý sa narodil s odlišnými vnútornými či vonkajšími pohlavnými znakmi ako sú typické pre muža alebo ženu. Podľa Organizácie spojených národov sa pritom ako intersexuáli rodí 1,7 percenta populácie.

pp_7f000001-2499-3502.jpg

Podľa antropológa Merbsa však nie je pravdepodobné, že si generál Pulaski, ktorého vychovávali ako muža, niekedy myslel, že je ženou. Mohol si myslieť nanajvýš to, že s jeho telom niečo nie je tak úplne v poriadku. "V tých časoch o tom proste ešte nevedeli," povedal Merbs o intersexualite, o ktorej sa v lekárskych záznamoch začína prvýkrát písať až v 19. storočí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok