NOÚ bude ožarovať šetrnejšie, prístroj lepšie chráni zdravé tkanivo

TA3 TASR
11.4.2019 13:01

Skvalitniť radiačnú liečbu pacientov v Národnom onkologickom ústave v Bratislave umožní nový lineárny urýchľovač. Ide o prvý prístroj zo 16, ktoré bude rezort zdravotníctva postupne odovzdávať do prevádzky v zariadeniach na Slovensku. Urýchľovač má zvýšiť presnosť ožarovania, v NOÚ bude pre pacientov k dispozícii od mája.

Šetrnejšie a presnejšie

Moderné lineárne urýchľovače majú nahradiť staršie typy týchto prístrojov. "Vieme šetrnejšie aj presnejšie ožiariť určité ložisko v tele pacienta. Pritom sa významne šetria okolité zdravé tkanivá," vysvetlila primárka oddelenia radiačnej onkológie NOÚ Margita Pobijáková. Dodala, že vďaka moderným urýchľovačom budú môcť lekári realizovať ďalšie techniky, napríklad cielené ožarovanie malého ložiska veľkou dávkou.

Lineárny urýchľovač slúži podľa Pobijákovej pacientom s nádorovým ochorením, ktorí potrebujú radiačnú liečbu určenú na postihnutú oblasť. "Jedno ožarovanie trvá síce desať minút, ale celkovo trvá liečba v priemere päť týždňov," dodala primárka.

Jeden z najväčších nákupov rezortu

"Toto je prvý lineárny urýchľovač zo 16, ktoré ministerstvo zdravotníctva kúpilo onkologickým klinikám a oddeleniam, a postupne ich budeme odovzdávať do prevádzky. Je to jeden z prvých troch, ktoré budú tu, v Národnom onkologickom ústave," uviedla ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská s tým, že vďaka prístrojovej obnove bude NOÚ jedno z najšpičkovejších pracovísk v Európe v rámci rádiologickej liečby pre onkologických pacientov.

Kalavská pripomenula, že vďaka elektronickej aukcii sa hodnota zákazky 16 prístrojov znížila z predpokladaných 99 miliónov eur na 35 miliónov eur, prvý urýchľovač v NOÚ stál 1,6 milióna eur. Išlo podľa nej o jedno z najväčších verejných obstarávaní v rezorte. "Ušetrili sme veľmi veľké finančné prostriedky, ktoré sme použili ďalej do obnovy alebo na nákup prístrojovej techniky do iných nemocníc a inej prístrojovej techniky," doplnila.

Ďalšie lineárne urýchľovače budú postupne dodávané do nemocníc v Nitre, Žiline, Trenčíne, Prešove, Banskej Bystrici, Martine a pribudnú tiež vo Východoslovenskom onkologickom ústave v Košiciach. Posledný prístroj má byť podľa ministerky odovzdaný do prevádzky v roku 2020.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok