Zosadili ho a zatkli. Bašír už nie je sudánskym prezidentom

TA3 TASR
11.4.2019 14:48

Sudánska armáda zosadila a zatkla prezidenta Umara Bašíra, ktorý bol pri moci takmer 30 rokov. Oznámil to tamojší minister obrany Awad Ibn Úf.

Minister uviedol pre štátne médiá, že armáda sa rozhodla dohliadať na dvojročné prechodné obdobie, po ktorom sa budú konať "slobodné a spravodlivé" voľby. Dodal, že v Sudáne sa zavádza na tri mesiace mimoriadny stav - armáda uzavrela štátne hranice, vzdušný priestor a pozastavila platnosť ústavy. Protesty proti Bašírovi, ktorý vládol od roku 1989, trvajú už niekoľko mesiacov. Podľa stanice Sky News sa bývalý líder nachádza v domácom väzení spolu s niekoľkými pobočníkmi.

Bašír, ktorý je hľadaný Medzinárodným trestným súdom na základe obvinení z vojnových zločinov a genocídy, sa dostal k moci počas prevratu v roku 1989 a bol jedným z najdlhšie slúžiacich prezidentov v Afrike. V hlavnom meste Chartúm boli rozmiestnení vojaci. Armáda a bezpečnostné sily nasadili vojakov v okolí ministerstva obrany, ako aj na hlavných cestách a mostoch.

Tím sudánskych vojakov zároveň vykonal raziu v kanceláriách skupiny spájanej s Bašírovou vládnucou Stranou Národného kongresu v Chartúme, ako aj v úradoch Islamského hnutia - ideologického krídla NCP. Po správach Bašírovom odstúpení zaplavili ulice sudánskej metropoly desaťtisíce ľudí a zapojili sa do protivládneho protestu pred budovou rezortu obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok