Prečo sa má brexit odohrať na Halloween? Dátum je nie náhodný

TA3 TASR
11.4.2019 10:16

Nemenované diplomatické zdroje z prostredia Európskej únie naznačili, že kompromisný termín nového odkladu brexitu - na 31. októbra - nie je náhodný. Cieľom je, aby otázkou brexitu už nebola zaťažená nová Európska komisia, ktorá by sa mala ujať svojich povinností 1. novembra tohto roku.

Viaceré zdroje z prostredia rokovaní premiérov a prezidentov členských krajín EÚ potvrdili, že väčšina krajín súhlasila s dátumom, ktorý ešte pred mimoriadnym summitom o brexite naznačil predseda Európskej rady Donald Tusk - koniec marca 2020. Najväčším a "najhlasnejším" oponentom počas šesťhodinových rokovaní bol francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý podporoval žiadosť britskej premiérky Theresy Mayovej o odklad brexitu do 30. júna tohto roku. Francúzsko malo v tomto podporu Belgicka, Luxemburska, Malty a Španielska.

"Halloweensky dátum" podľa niektorých zdrojov nie je náhodný, lebo koncom októbra vyprší mandát súčasnej Európskej komisie pod vedením Jeana-Clauda Junckera a nová exekutíva EÚ by sa mala ujať svojej úlohy 1. novembra tohto roku. Dôraz na to, že proces brexitu nesmie ohrozovať európsky integračný proces, silne rezonoval počas stredajšieho summitu - francúzska delegácia dokonca naznačila, že takzvaný tvrdý brexit, ktorý je podľa slov väčšiny lídrov neželaný, by bol menej škodlivý než brexit "na pokračovanie", ktorý "bráni pokroku Európy".

Nový dátum stanovený na 31. októbra ešte musí prijať aj Mayová a následne ho bude musieť odsúhlasiť britský parlament. Ak sa tak stane, hlavy vlád a štátov tento termín - vo svetle nových udalostí - znovu posúdia počas júnového summitu EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok