Lídri sa dohodli na odklade, Británia má odísť až v októbri

TA3 SITA
11.4.2019 07:16

Európska únia odsúhlasila Veľkej Británii ďalší odklad termínu, dokedy môže z únie odísť, tak ako si to občania krajiny odhlasovali v referende. Brexit sa môže podľa rozhodnutia EÚ uskutočniť do 31. októbra.

Stále ho môžu aj úplne zrušiť

Rozhodli o tom jednomyseľne lídri všetkých členských krajín Európskej únie okrem Veľkej Británie na summite v Bruseli, ktorý sa natiahol až do druhej hodiny po polnoci. Rozhodnutie únie oznámil po skončení summitu na tlačovej konferencii predseda Európskej rady Donald Tusk.

"Do tohto termínu bude smerovanie tohto procesu úplne v rukách Veľkej Británie. Bude mať možnosť schváliť dohodu o brexite - v tomto prípade bude predĺženie ukončené. ... Do konca tohto obdobia môžu aj deaktivovať Článok 50 a brexit úplne zrušiť", uviedol Tusk. "Toto predĺženie je o niečo kratšie, ako som čakal, no stále je dosť dlhé na to, aby sa našlo najlepšie možné riešenie," dodal bývalý poľský premiér.

Ide o kompromis

Súčasťou schváleného plánu je aj to, že do 30. júna európske krajiny zhodnotia, ako Británia pokračuje v prípravách brexitu, a tiež to, či je aktuálne stanovený deadline reálne stihnúť. Odloženie termínu, dokedy má Británia opustiť EÚ, na koniec októbra, je kompromisom medzi ročným odkladom, ktorý na summite presadzovala väčšina krajín EÚ, a odkladom do 30.júna, o ktorý požiadala Mayová a na ktorom spočiatku trvalo aj Francúzsko.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron pôvodne na summite vyhlásil, že je proti akémukoľvek dlhšiemu odkladu ako do 30. júna. Predtým všetko nasvedčovalo tomu, že európske krajiny schvália až ročný odklad brexitu. S týmto nápadom ako prvý prišiel Tusk, ktorý zároveň navrhoval, aby Londýn mohol v rámci tohto intervalu vystúpiť z únie aj skôr, ak by chcel a bol by na to už pripravený.

Pellegrini dúfa, že ide o posledný odklad

Slovensko bolo za čo najdlhší odklad odchodu Veľkej Británie z Európskej únie. Po zasadnutí to povedal premiér Peter Pellegrini. Británia musí usporiadať voľby do Európskeho parlamentu a takisto sa počas tohto obdobia musí správať zodpovedne a neblokovať návrhy týkajúce sa budúcnosti EÚ. Ak by Británia voľby neusporiadala, odíde bez dohody k 1. júnu. Premiér verí, že do konca októbra nebudú na stole také návrhy, ktoré by mohla Británia zablokovať. Šéf slovenskej vlády chce, aby sa únia už konečne venovala svojim reformám a veciam týkajúcim sa obchodu s krajinami ako napríklad Čína či India.

„Ak bude Spojené kráľovstvo v dňoch 23. až 26. mája, teda počas eurovolieb, ešte stále členskou krajinou a dovtedy neratifikuje dohodu o vystúpení, bude musieť usporiadať voľby do EP. Ak by si túto povinnosť nesplnili, vystúpia automaticky k 1. júnu 2019 bez dohody,“ povedal Pellegrini. Lídri takisto trvajú na tom, že dohodu o vystúpení nie je možné otvoriť a opätovne o nej rokovať. „Zároveň očakávame, že do definitívneho rozhodnutia o budúcnosti Veľkej Británie sa budú správať zodpovedne v rokovaniach a bude robiť všetko pre to, aby nekomplikovala fungovanie EÚ,“ vysvetlil podmienky predĺženia premiér. Čo sa stane, ak by Británia tento záväzok nedodržala, ťažko povedať. „Treba si uvedomiť, že budeme mať jeden alebo dva summity, kde by mohlo dôjsť k blokovaniu nejakých vecí. Zas nepočítam, že na jednom summite by niekto vedel tak vážne ohroziť budúcnosť EÚ. Nerobil by som z toho osobne nejakú drámu,“ dodal.

Hoci lídri súhlasili s odkladom do konca októbra, k brexitu sa vrátia aj na júnovom summite. Koniec októbra zvolili preto, že od novembra by mala fungovať nová Európska komisia, v ktorej už Londýn nebude mať svojho zástupcu. Pellegrini však chce, aby sa v júni venovali dôležitejším veciam, ako brexitu. „Veľmi radi by sme sa už venovali problémom Európy a jej budúcnosti. Prestáva nás už baviť, že každý summit je venovaný z väčšej časti brexitu a opomíname agendu, ktorú máme na stole,“ povedal. Podľa neho takými témami sú napríklad obchod, budúci rozpočet EÚ či konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

Pellegrini dúfa, že je to posledný odklad, zároveň je ale podľa neho v záujme Slovenska, aby Londýn neodišiel bez dohody. „Vzhľadom na náladu, ktorá vládla, si myslím, že by bolo dobré, ak by sme už neboli postavení pred rozhodovanie o ďalšom termíne,“ pokračoval Pellegrini. Na stole sú podľa neho všetky možnosti, aj to, že by po dohode s opozičnými labouristami mohla Británia ostať v colnej únii. Práve zotrvanie v colnej únii je podmienkou lídra opozície Jeremyho Corbyna, s ktorým teraz Mayová rokuje o podpore pri schválení dohody o odchode. Túto dohodu, ktorú európska dvadsaťsedmička schválila ešte v novembri 2018, totiž nepodporujú ani všetci poslanci jej vlastnej Konzervatívnej strany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok