Zmenia sa známe čísla? Výprava má premerať najvyšší vrch sveta

TA3 TASR
10.4.2019 19:47

Nepálska vláda vyslala na najvyšší vrch sveta Mount Everest štvorčlennú výpravu, ktorej úlohou bude nanovo zamerať polohu jeho vrcholu vrátane nadmorskej výšky. Štátny znalec a traja šerpovia vyrazili z hlavného mesta Káthmandu, kde sa s nimi slávnostne rozlúčil nepálsky premiér Khadga Prasád Olí.

Zmenia sa známe čísla? Výprava má premerať najvyšší vrch sveta
SITA/AP

Dvaja členovia výpravy majú vystúpiť až na vrchol Mount Everestu a uskutočniť merania pomocou zariadení Globálneho lokalizačného systému. Zvyšní dvaja zatiaľ zostanú v základnom tábore. Ide o prvý prípad, keď najvyšší štít Himalájí premeriava samotný Nepál. Naposledy merania uskutočnili v roku 1954 indické úrady. Vrchol Mount Everestu sa nachádza na hranici medzi Nepálom a Čínou.

Získané údaje budú vyhodnocované a výsledok má byť zverejnený v decembri. Oficiálna nadmorská výška vrcholu Mount Everestu je 8848 metrov. Po silnom zemetrasení v Nepále v roku 2015 však satelitné údaje ukázali, že vrch sa mierne posunul a mohol sa pritom aj zmenšiť.

Na Mount Evereste sa čoskoro začne hlavná horolezecká sezóna, ktorá každý rok trvá iba niekoľko týždňov v apríli a máji. O výstup sa zakaždým pokúšajú stovky horolezcov. Od prvého známeho zdolania vrcholu v roku 1953 naň vystúpilo už vyše 5000 ľudí, niekoľko stoviek ďalších však pri tom zahynulo. Zahraniční horolezci platia za povolenie vstupu poplatok vo výške dosahujúcej v prepočte zhruba 9000 eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok