Fico oznámil, koho chce za ministra financií. Nastúpi po sviatkoch

TA3 TASR SITA
9.4.2019 12:13

Špekulácie tlačovej agentúry o Marošovi Šefčovičovi sa nepotvrdili. Predseda Smeru-SD Robert Fico uviedol, že navrhne predsedníctvu strany za nového ministra financií Ladislava Kamenického. Oznámil to počas spoločného vyhlásenia s premiérom Petrom Pellegrinim v Košiciach.

Rozhodne predsedníctvo

Fico navrhne predsedníctvu strany za nového ministra financií Ladislava Kamenického. Oznámil to počas spoločného vyhlásenia s premiérom Pellegrinim v Košiciach. O novom ministrovi rozhodne predsedníctvo, ktoré sa má konať budúci týždeň v pondelok 15. apríla alebo utorok 16. apríla. Do jeho vymenovania má viesť rezort financií premiér. Nový minister by mal nastúpiť po Veľkej noci, doplnil Fico.

Post ministra financií sa uvoľňuje po tom, ako súčasný šéf rezortu Peter Kažimír nastúpi do funkcie guvernéra Národnej banky Slovenska. Kažimír má podať demisiu v Prezidentskom paláci vo štvrtok 11. apríla o 9.30 h. Fico pripomenul, že prezident nemôže odmietnuť návrh na nového ministra, ktorý premiér predloží. Dodal, že stranícke procedúry sú v jeho rukách.

Premiér predpokladá, že predsedníctvo Smeru-SD odobrí Kamenického za nového ministra financií. Považuje ho za kompetentného a teší sa na spoluprácu s ním. Kamenický je predsedom parlamentného finančného výboru, zároveň je jedným z predsedov bratislavskej okresnej organizácie strany Smer-SD.

Fico: Pozíciu je pripravený prevziať

„Nikto z nás nemá pochybnosti o tom, že je to človek, ktorý zvládne túto pozíciu tak, ako sme už boli navyknutí aj v prípade terajšieho ministra financií,“ povedal Fico. „Je to človek, ktorého ja osobne poznám a s ktorým som už mal tú česť spolupracovať. Myslím si, že je to človek, ktorý je pripravený a po odbornej stránke zdatný prevziať takúto dôležitú pozíciu vo vláde,“ uviedol Pellegrini. Doterajšie fungovanie rezortu označil za excelentné, preto si myslí, že jeho chod bude zabezpečený aj do vymenovania nového ministra.

Dovtedy sa majú uskutočniť politické diskusie o pripravovanej legislatíve. „Mojím záujmom nie je stáť na čele rezortu financií dlho, to by nemalo význam, kľúčové sú teraz najbližšie dni,“ spresnil s tým, že vnútri vládnej koalície sa má rokovať o novom zozname opatrení, ktoré majú byť predložené na májovú schôdzu parlamentu. Má ísť o návrhy týkajúce sa daní, odvodov, materského, rodičovského či vianočných dôchodkov. Nový minister financií by po svojom nástupe dokončil tieto opatrenia po technickej stránke a plnohodnotne by prevzal riadenie rezortu.

Ako Fico pripomenul, ak bude Kamenický vymenovaný, je potrebné nájsť za neho náhradu vo funkcii predsedu parlamentného finančného výboru. „Nie na každom rohu nájdete človeka, ktorý sa vyzná vo verejných financiách. Mám tri mená, ktoré budú predmetom našej diskusie,“ uzavrel. Kto obsadí túto funkciu, by malo byť známe rovnako po budúcotýždňovom predsedníctve strany Smer-SD.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok