Za každý vyrúbaný dva nové. V lesoch pribudnú milióny stromov

TA3 SITA
8.4.2019 10:16

Štátne lesy pokračujú v každoročnom vysádzaní nových stromčekov, pričom túto jar to bude viac ako 12,5 milióna stromčekov. Vysádzať budú aj na kalamitných miestach a za každý vyrúbaný strom posadia dva nové.

Za každý vyrúbaný dva nové. V lesoch pribudnú milióny stromov
SITA/Jozef Jakubčo (ilustračná foto)

Ihličnaté aj listnaté stromy

Ako informoval vedúci odboru komunikácie štátneho podniku Lesy SR Pavel Machava, najväčšie zastúpenie bude mať buk, smrek, borovica, jedľa, dub, smrekovec a javor.

„Doposiaľ sme vysadili 2,5 milióna stromčekov najmä v južnejších okresoch a na južných svahoch, kde sa začína rozvoj vegetácie skôr. Túto jar máme plánovaných vysadiť ich až 12 miliónov a preto pred nami stojí v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov ešte veľa práce. Postupne sa v priebehu apríla a mája začnú zalesňovať aj chladnejšie oblasti stredného a severného Slovenska, kde nám ešte výsadbu komplikuje sneh a zamrznutá pôda v porastoch a lesných škôlkach, na ktorých sú pestované sadenice,“ povedal generálny riaditeľ Lesy SR Marian Staník.

Zalesňovanie sa koncentruje na obnovu borovicových porastov na Záhorí a na obnovu plôch po podkôrnikovej kalamite v Nízkych Tatrách, Slovenskom Rudohorí, na Kysuciach a Turci. Podiel ihličnatých a listnatých drevín je v plánovanej výsadbe takmer vyrovnaný.

Pestujú sa v lesných škôlkach

„Viac ako tretinu všetkých sadeníc predstavuje naša najzastúpenejšia drevina buk – 4,7 milióna kusov. Z ďalších listnatých drevín to bude viac ako milión kusov duba a viac ako štvrť milióna sadeníc javora. Z ihličnatých drevín majú najväčšie zastúpenie sadenice smreka – 2,3 milióna kusov, borovice – 1,8 milióna a takmer 1,1 milióna sadeníc jedle,“ konkretizoval Machava.

Sadenice na obnovu lesa sa pestujú v lesných škôlkach po celom Slovensku. Pochádzajú zo semien nazbieraných z najkvalitnejších zdrojov v blízkych regiónoch, čo zabezpečuje rast pôvodných, miestnym pomerom prispôsobených stromov. Sadeníc sadia lesníci najmä na plochách po vykonanej ťažbe, resp. na plochách, kde predchádzajúce zalesňovanie nebolo úspešné pre neskoré mrazy, letné sucho alebo ohryzenie sadeníc zverou. Nie všetky plochy sa však po vykonanej ťažbe musia umelo zalesňovať.

„Ešte pred vyťažením dospelého porastu sa tvoria semená a následne nový porast z prirodzeného zmladenia. Takýmto spôsobom je na nami spravovanom území obnovovaná takmer polovica plochy,“ objasnil Machava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok