Viem si predstaviť, že by som bol premiérom, tvrdí Kiska

TA3 TASR
7.4.2019 15:54

Prezident Andrej Kiska si vie predstaviť, že by bol premiérom. V súčasnosti však podľa neho ešte nie je namieste riešiť túto otázku. Povedal to v relácii televízie Markíza Na telo.

Viem si predstaviť, že by som bol premiérom, tvrdí Kiska
SITA/AP

Spájanie síl

Dôležité je podľa neho zabrániť potenciálnej koalícii strany Smer-SD s Ľudovou stranou Naše Slovensko a avizovanou novou stranou Štefana Harabina. „Strany ako Sloboda a Solidarita, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, Kresťanskodemokratické hnutie, Progresívne Slovensko, Spolu a nová, volajme ju pracovne Kiskova, strana by mali spojiť sily, spolu prevziať moc a zodpovednosť za túto krajinu a vrátiť ju naspäť ľuďom, tvrdí súčasný prezident. Líder každej z týchto strán by podľa Kisku bol dobrým premiérom.

Vznik novej strany ohlásil Kiska spotom na sociálnej sieti. Konkrétne informácie o strane, jej názov ani ľudí, s ktorými bude spolupracovať, zatiaľ nezverejnil a opakuje, že tak urobí 17. júna. Vyzýva ľudí, aby sa k nemu pridali, pretože podľa neho nesmie ísť o stranu jedného muža. Svoje politické smerovanie Kiska označil za centristické.

Kiska potvrdil, že sa stretáva s expremiérkou Ivetou Radičovou, no neprezradil, či ju chce presvedčiť na vstup do strany. Na otázku, či bolo dôvodom, že sa ešte pred voľbami nespojil s PS a Spolu, že v potenciálnej trojkoalícii žiadal polovicu miest na kandidátke, Kiska neodpovedal.

Kiska: Urážky Fica sú vykonštruované

Podľa Kisku má jeho strana potenciál osloviť voličov, ktorí mu veria ako osobe. „Ak ich chcem osloviť, musia jasne vedieť, koho je to strana, kto je v jej vedení, a ktorým smerom ju chce viesť,“ hovorí. Doplnil, že pre založenie vlastnej strany sa rozhodol po rozhovoroch s predsedom SaS Richardom Sulíkom a tiež lídrami strán PS a Spolu. Čo sa týka financovania strany, kapitál na jej založenie podľa jeho slov má a až neskôr osloví ľudí, ktorí by mu mohli s financovaním pomôcť.

Na vyjadrenie predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, že Kiska je jedným z najlenivejších politikov a chce sa dostať k moci len preto, aby zamietol pod koberec rôzne podvody, Kiska zareagoval, že Fico z pohľadu dôveryhodnosti už klesol aj pod Mariana Kotlebu a jeho urážky sú len vykonštruované. „Je to najnedôveryhodnejší politik našej krajiny a myslím, že jeho slová už nikto neberie vážne,“ uzavrel Kiska. Do vlády so stranou Smer-SD ani s ĽSNS by podľa jeho slov nešiel za žiadnych okolností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok