Manželia z Liptova našli unikátny poklad, čaká ich krásna odmena

TA3 TASR
5.4.2019 18:53

Manželskému páru z Liptova sa koncom marca počas víkendovej vychádzky do prírody podarilo objaviť výnimočný nález - strieborný poklad z prelomu 15. a 16. storočia. Mince ležali v jame rozrytej po diviakoch v katastri obce Likavka neďaleko Ružomberka. Archeológ Martin Furman z Krajského pamiatkového úradu v Žiline predpokladá, že objav môže súvisieť s vypálením hradu Likava v roku 1527.

Manželia z Liptova našli unikátny poklad, čaká ich krásna odmena
TASR/Miroslava Mlynárová

Ojedinelý nález

„Takýchto pokladov máme na Slovensku veľmi málo. Zvyčajne nachádzame poklady zo 17. storočia, teda z obdobia protihabsburských povstaní. Toto je naozaj veľmi výnimočný nález. Poklad obsahuje 1867 strieborných mincí - denárov. Medzi nimi sú jeden groš a dva zlaté dukáty. Váži vyše kila,“ priblížil Furman.

Pre vtedajšieho človeka mali tieto mince vysokú hodnotu. Pláca nádenníka na jeden deň v tom období bola šesť až desať denárov. Za tento poklad si vtedajší človek mohol kúpiť napríklad až 80 kôz. Podľa archeológa má objav z hľadiska histórie nevyčísliteľnú hodnotu. „Nález je výnimočný aj v tom, že sme ho mali možnosť dokumentovať priamo na mieste bez akéhokoľvek zásahu, okrem diviakov, ktorí to miesto rozryli. Za svoju profesionálnu kariéru som nič podobné nezažil. Je to najkrajší nález počas mojich doterajších 13 rokov práce na krajskom pamiatkovom úrade,“ povedal.

Poctivosť sa im vyplatila

O poklade doposiaľ zistili, že najmladšie mince pochádzajú z roku 1527. Neďaleký hrad Likava v tom období vlastnil Ján Zápoľský, ktorý bojoval o trón s Ferdinandom Habsburským. „Ide o obdobie po bitke pri Moháči, takže je to nádherný príbeh, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí s vypálením hradu v roku 1527,“ uviedol Furman. Poukázal na to, že poklad tam mohol skryť niektorý zo Zápoľského prívržencov.

Vďaka duchaprítomnosti a poctivosti mladého manželského páru, ktorý okamžite po objavení pokladu kontaktoval pamiatkový úrad i políciu, mohli archeológovia nález zdokumentovať na jeho pôvodnom mieste. Podľa Furmana manželia dodržali všetky podmienky vyplývajúce z pamiatkového zákona a majú nárok na 100 percent hodnoty nálezu, ktorú určí znalec. „Myslím, že nálezcovia sa môžu tešiť na krásnu odmenu radovo v desiatkach tisíc eur,“ vyčíslil.

Poklad sa po vyčistení, roztriedení a ďalšom odbornom spracovaní a posúdení stane súčasťou novovzniknutej expozície archeológie v Liptovskom múzeu v Ružomberku, ktorú otvorili len pred niekoľkými týždňami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok