NR SR zakázala iné hymny. Čítajte, za čo hlasujete, odkázal Kiska

TA3 TASR SITA
5.4.2019 10:41

Prezident Andrej Kiska na budúci týždeň oznámi, či vráti poslancom na opätovné prerokovanie novelu zákona o štátnych symboloch, ktorá zakazuje prehranie hymny iného štátu na verejných podujatiach, ak na podujatí nie je prítomná oficiálna delegácia daného štátu. Béla Bugár priznal, že sa stala chyba, kritizuje však aj to, že si ustanovenie počas hlasovania nevšimlo 108 poslancov.

Prezident: Venujte príprave väčšiu pozornosť

Kiska zároveň žiada koaličných poslancov aj o to, aby čítali, za čo hlasujú. "Prezident Andrej Kiska by chcel požiadať poslancov vládnej koalície, aby si najskôr prečítali, za čo hlasujú, ale oveľa lepšie by bolo, ak by už príprave zákona venovali väčšiu pozornosť," uvádza sa v stanovisku, ktoré poskytla prezidentská kancelária. Poukazuje na to, že na hlavu štátu sa s požiadavkou vrátiť zákon do parlamentu obrátil nielen predseda Mosta-Híd, ale aj predstavitelia iných koaličných strán.

Prezidenta oslovili aj nezaradený poslanec Zsolt Simon či neparlamentná SMK. Simon, ktorý sa pri hlasovaní zdržal, tvrdí, že zákon je nezmyselný a hlúpy. Kritizoval Most-Híd za to, že zákon podporil. SMK zas žiada poslancov Mosta-Híd a Gábora Grendela, ktorí hlasovali za zákon, aby sa vzdali mandátu. Zákon kritizuje aj SaS, ktorá pripomína, že za novelu nehlasovala. Dodáva, že ak prezident zákon nevráti a plénum zákon neopraví, právna norma môže skončiť na Ústavnom súde.

Bugár: Chybu napravíme, nikto si ju nevšimol

K téme sa vyjadril aj predseda Mosta-Híd Béla Bugár a priznal, že sa stala chyba. "Dostalo sa tam ustanovenie, ktoré nepatrí do Európy," uviedol. Kritizoval však, že si ustanovenie nevšimlo až 108 poslancov. Všetko sa podľa Bugára podarí včas napraviť. Bugár varoval, že zneužívanie tejto témy môže zbytočne zhoršiť dobré vzťahy s Maďarskom. 

"Pán prezident povedal, že aj tak vráti ten návrh zákona. Tak som mu vysvetlil, v čom vidíme problém, ako je to jednak nevykonateľné a ako to nepatrí do zákona o štátnych symboloch. Pán prezident prisľúbil, že vráti zákon a do toho zákona zakomponuje aj túto časť, aby sme to mohli tu v NR SR vybrať a o tom hlasovať,"
povedal s tým, že o zákone hovoril aj s koaličnými partnermi. "Je tu sľub, aby možnosť reparátu vyšla," dodal.

Právnu normu do parlamentu predložila SNS, ktorá ňou chcela viac chrániť štátne symboly. Do právnej normy sa tak dostali nové pojmy "znamenie štátneho znaku" či "národný symbol".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok