Premiér chce prebrať rezort financií, podľa Fica otázku neuzavreli

TA3 SITA TASR
4.4.2019 11:00

Ministerstvo financií chce po odchode Petra Kažimíra na post guvernéra Národnej banky Slovenska dočasne preberať Peter Pellegrini. Premiér spomenul aj tlak, ktorý je v súčasnosti vyvíjaný na rezort financií. Expremiér Robert Fico na tlačovej besede uviedol, že strana ešte otázku nového ministra neuzavrela.

Budúci týždeň, pravdepodobne vo štvrtok, podá súčasný minister financií Peter Kažimír demisiu. Riadenie rezortu financií dočasne prevezme priamo premiér Peter Pellegrini. Uviedol to samotný predseda vlády na HN Clube. „Vzhľadom na to, aký významný tlak je dnes smerovaný na rezort financií, si nemyslím, že by to vyjednávanie ktoré bude najbližších pár týždňov mohol zvládnuť nový minister. Preto vám tu veľmi otvorene vyhlasujem, že ja vo štvrtok poďakujem ministrovi Kažimírovi a dočasne prevezmem riadenie rezortu financií," skonštatoval.

Smer-SD však podľa Roberta Fica, ktorý vystúpil na tlačovej konferencii, ešte nepovedal meno nového ministra financií, ktorý nahradí Kažimíra. Predsedníctvo strany to vraj musí ešte doriešiť do konca budúceho týždňa. Bude hovoriť o tom, či strana postaví nového ministra, alebo dá na ministerstvo niekoho z parlamentu. Rezort podľa Fica môže viesť aj premiér. 

"Sú dva procesy. Je proces ústavný a je proces politický alebo stranícky. Podľa našich predpisov, ktoré máme, o akýchkoľvek nomináciách tohto typu musí rozhodovať predsedníctvo. Čiže je tu niekoľko variantov: buď postaviť nového ministra financií, úplne nového, zobrať niekoho z Národnej rady alebo na nejaký čas bude túto prácu vykonávať premiér. O tomto bude rokovať predsedníctvo na budúci týždeň. Preto je ešte stále táto otázka otvorená," ozrejmil Fico

Kažimír bol ministrom financií od roku 2012. V NBS strieda Jozefa Makúcha. Ten oznámil v novembri Bankovej rade NBS, že chce z tohto postu predčasne odísť. Oficiálne sa pritom malo skončiť jeho funkčné obdobie v roku 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok