Kňazi už nesmú sprevádzať odsúdených do miestnosti na popravu

TA3 TASR
4.4.2019 10:51

Texas zakázal duchovným prítomnosť v popravnej miestnosti, kam mohli doteraz sprevádzať odsúdených v ich posledných chvíľach. Stalo sa tak po tom, ako Najvyšší súd Spojených štátov pozastavil plánovanú popravu muža odsúdeného na smrť. Dôvodom je, že mala byť porušená jeho náboženská sloboda.

Kňazi už nesmú sprevádzať odsúdených do miestnosti na popravu
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Patrick Murphy bol členom gangu Texas 7. Spolu s jeho ďalšími členmi ušli v roku 2000 z texaského väzenia a následne spáchali niekoľko lúpežných prepadnutí - pri jednom z nich bol smrteľne zranený jeden policajt. Odsúdený muž žiadal, aby ho v hodine jeho smrti mohol sprevádzať jeho budhistický duchovný poradca. Budhistom sa Murphy stal vo väzení pred viac než desiatimi rokmi.

Hoci bolo v Texase povolené, aby duchovní trávili s odsúdenými posledné chvíle v miestnosti, v ktorej ich majú popraviť, disponovali väznice len kresťanskými a islamskými duchovnými. Murphyho obhajcovia pre súdom argumentovali, že ak ho popravia bez jeho duchovného sprievodcu, porušia tým 1. dodatok Ústavy Spojených štátov o náboženskej slobode. Sudca Brett Kavanaugh uviedol, že Texas má na výber dve možnosti: povoliť väzňom v popravnej miestnosti prítomnosť ich duchovného sprievodcu, alebo im povoliť prítomnosť len v miestnosti pre svedkov.

Vláda podľa neho nesmie nikoho diskriminovať na základe vierovyznania vo všeobecnosti, ani na základe konkrétneho vierovyznania. Zákaz začne platiť okamžite. Texaský úrad pre výkon spravodlivosti odteraz vpustí na popravisko len personál väznice, uviedol v stredu jeho hovorca Jeremy Desel. Väzenskí kapláni budú môcť naďalej sledovať výkon trestu smrti z miestnosti a stretnúť sa s odsúdenými na smrť pred tým, ako im podajú smrtiacu injekciu, dodal Desel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok