Ukázali, ako bude vyzerať nová štvrť pod hradom za 200 miliónov

TA3 SITA
4.4.2019 10:03

Výstavba v bratislavskom podhradí by sa mala začať už v prvom polroku 2019. Projekt Vydrica prepojí nábrežie Dunaja s hradným kopcom a vyplní líniu od Zuckermandelu po Zámocké schody a priestory pod Mostom SNP. Náklady na výstavbu sa odhadujú na približne 200 miliónov eur. Pozrite sa, ako to bude vyzerať.

Rozšírenie bratislavského korza

Informoval o tom mediálny zástupca developera Ľuboš Schwarzbacher. Vydricu bude tvoriť kombinácia obytných budov, administratívnych priestorov a obchodov. Projekt je rozdelený na tri etapy. Začiatok výstavby Vydrice je naplánovaný v prvom polroku 2019 a predpokladaný termín dokončenia prvej etapy je v druhom štvrťroku 2022. Projekt zatiaľ nemá právoplatné stavebné povolenie.

Developerom projektu je spoločnosť Vydrica Development, a.s. Tvoria ju spoločnosti Vydrica, a.s., vlastník pozemkov a developerská spoločnosť Lucron, ktorá je súčasťou medzinárodnej skupiny Iko Real Estate, pôvodom z Luxemburska. „Vážime si možnosť pripravovať projekt, ktorým dopovieme príbeh rozseknutého mesta a vytvoríme živý verejný priestor, ktorý rozšíri bratislavské korzo,“ uviedol architekt Juraj Benetin zo štúdia Compass Architekti, ktoré spolupracuje na projekte Vydrica.

Centrálnym verejným priestorom Vydrice bude námestie v blízkosti Vodnej veže. Developer na pozemku plánuje zachovať okrem Vodnej veže aj historické ľadové jamy, pozostatky Kempelenovho vodovodu alebo fragmenty oporného múru za Arsenalom, ktoré použije v častiach projektu.

Jedno z najlukratívnejších miest v Bratislave

Projekt sa riadi územným rozhodnutím mestskej časti Staré Mesto, ktoré nadobudlo platnosť 4. januára 2013. „V súčasnosti pokračuje spracovanie projektových dokumentácií pre stavebné povolenie,“ uviedol Ľubomír Augustín z Krajského pamiatkového úradu Bratislava. V súvislosti s plánovanou výstavbou sa Krajský pamiatkový úrad Bratislava podľa Augustína vyjadroval k podmienkam ochrany archeologických nálezov, k projektovým dokumentáciám pre územné rozhodnutie a k ďalším súvisiacim prípravným dokumentáciám. Plánovaná výstavba je podľa pamiatkarov v súlade s platnou dokumentáciou Územný plán zóny Podhradie.

Územie pod jedným z národných symbolov - Bratislavským hradom patrí medzi najlukratívnejšie stavebné pozemky v hlavnom meste. Developer, ale aj samospráva o pripravovanom projekte výstavby zverejňovali minimum informácií. Príprava projektu trvala niekoľko rokov. Pozemky bývalého Podhradia predalo mesto súkromným investorom na prelome tisícročí a v spolupráci s nimi vypracovalo a schválilo urbanistickú štúdiu.

Vydricu získala spoločnosť Avant za 202 miliónov korún. V roku 2004 predala pozemky Urbicomu. Nový vlastník následne vyhlásil architektonickú súťaž na novú zástavbu územia. Výstavba sa však nezačala a po vypuknutí krízy sa hovorilo o predaji pozemkov. Spoločnosť Vydricavlastnená Urbicomom ohlásila uzavretie dohody o vytvorení spoločného podniku s Lucron Group. Napokon sa predaj neuskutočnil a akciová spoločnosť Vydrica ako vlastník pozemkov sa dohodla na spolupráci na výstavbe pod taktovkou Lucronu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok