Zvolili kandidátov na sudcov. Kiska bude vyberať zo šiestich

TA3 TASR SITA
3.4.2019 17:54

Poslanci v kľúčovom hlasovaní o ústavných sudcoch zvolili šesť kandidátov. Na rozdiel od predchádzajúcich pokusov, ktoré nevyšli, odhlasovali, že hlasovanie bude tajné. Z kandidátov teraz bude vyberať prezident Andrej Kiska. Košický Ústavný súd sa teda zrejme podarí po týždňoch odblokovať. Momentálne má len štyroch sudcov.

Zvolili šiestich kandidátov

Národná rada SR zvolila šesť kandidátov na ústavných sudcov, ktorých ponúkne prezidentovi Andrejovi Kiskovi. O kandidátoch rozhodli v tajnom hlasovaní. Informovali o tom v pléne po voľbe. Zvolení sú Ivan Fiačan, Peter Molnár, Rastislav Kaššák, Ľuboš Szigeti, Daniela Švecová, Michal Truban.

Na Ústavnom súde chýba deväť sudcov, poslanci tak mali zvoliť 18 kandidátov, ktorých pošlú prezidentovi. Keďže nezvolili potrebný počet kandidátov, vo štvrtok 4. apríla podvečer sa uskutoční opakovaná voľba. Postúpili do nej všetci nezvolení kandidáti.

O post sa ešte uchádzajú Pavol Boroň, Martin Javorček, Michal Matulník, Vlastimil Pavlikovský, Edita Pfundtner, Peter Straka, Anton Dulak, Eva Kováčechová, Katarína Čechová, Peter Melicher, Stanislav Irsák, Michal Ďuriš, Štefan Kseňák, Pavol Malich, Radoslav Procházka, Miloš Maďar, Marek Tomašovič, Libor Duľa, Radovan Hrádek, Ladislav Duditš, Robert Šorl, Martin Vernarský a Zuzana Pitoňáková. Na Ústavnom súde SR sú v súčasnosti iba štyria sudcovia z 13. Deviatim sudcom sa skončilo funkčné obdobie 16. februára.


Poslanci si opäť nesplnili svoju povinnosť zvoliť 18 kandidátov na post sudcov ÚS, z ktorých má prezident vybrať deväť sudcov. Uviedol to prezident Andrej Kiska v reakcii na výsledok voľby, v ktorej poslanci zvolili šiestich kandidátov. Hlava štátu sa v krátkom čase vyjadrí, ako bude v tejto veci ďalej postupovať.

Premiér Peter Pellegrini víta hlasovanie poslancov, ktorí vybrali kandidátov na sudcov ÚS. Verí, že prezident Kiska ich čo najskôr vymenuje tak, aby bol ÚS opäť funkčný. Uviedol to v reakcii na stredajšiu voľbu.

Medzi zvolenými kandidátmi na ústavných sudcov sú kvalitní ľudia a prezident si bude môcť vybrať, uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál. "Na tretí pokus dobrý začiatok. Dúfam, že koalícia dokáže zhodu nájsť aj na ďalších menách," komentoval minister. Poukázal na to, že mohli byť zvolení aj ďalší, keďže viacerí neúspešní kandidáti získali vyšší počet hlasov. "Vyzeralo to nádejne," poznamenal.

Sulíkovci prezradili, koho podporili

Strana SaS od začiatku presadzovala verejnú voľbu. Na tlačovej konferencii jej predstavitelia prezradili, koho podporili v schválenej tajnej voľbe. Ako zaznelo, k voľbe kandidátov SaS po celý čas pristupovala zodpovedne a konala transparentne. Natália Blahová poďakovala Alojzovi Baránikovi a Ondrejovi Dostálovi, vďaka ktorým, sa podľa jej slov, nedostal Robert Fico na Ústavný súd.

V SaS dali svoj hlas siedmim uchádzačom: Katarína Čechová, Ivan Fiačan, Eva Kováčechová, Zuzana Pitoňáková, Peter Straka, Robert Šorl a Martin Vernarský. Ako Baránik povedal sú to ľudia, za ktorých by sa na Ústavnom súde nehanbili.

Podľa podpredsedníčky parlamentu Lucie Ďuriš Nicholsonovej je voľba kandidátov na sudcov ústavného súdu pre zákonodarný zbor najdôležitejšia vec, o akej kedy rozhodoval a bude rozhodovať.

Tomáš: Hlasovali sme, lebo bola tajná voľba

Poslanec za opozičnú SaS Martin Klus povedal, že koaliční poslanci poctivo volili. Dodal, že v opozícii bola dohoda na siedmich fixných menách. Poslanec Erik Tomáš veril, že poslanci zvolia čo najviac ústavných sudcov, minimálne na to, aby bolo funkčné plénum. "Hlasovali sme, lebo bola tajná voľba," uviedol. Okolo novinárov prešiel aj poslanec Robert Fico, ktorý hlasoval medzi poslednými. Na položené otázky novinárov však neodpovedal.

Prezident si teraz môže zo šiestich zvolených kandidátov vybrať troch, plénum ÚS SR tak bude uznášaniaschopné. Po vyhlásení výsledkov tajnej voľby to povedal poslanec Jaroslav Baška. "Takýmto spôsobom sa podarilo aj parlamentu odblokovať ten stav, ktorý je teraz na ÚS. Teraz je krok na prezidentovi, či si z týchto šiestich kandidátov vyberie troch," povedal.

Podľa Miroslava Číža voľba vytvorila priestor na to, aby sa niečo urobilo s Ústavným súdom, ktorý má dnes iba štyroch sudcov. Pokiaľ prezident vymenuje troch zo šiestich kandidátov do funkcie, plénum Ústavného súdu bude mať sedem členov a bude môcť podľa Číža zaujímať stanoviská. Upozornil na to, že proces výberu sudcov ešte nie je ukončený. Ďalší postup podľa Číža závisí aj od toho, aké kroky urobí prezident Kiska.

Matovič: Navolili si svojich kandidátov

Koalícia si vo voľbe kandidátov na ústavných sudcov navolila čisto svojich kandidátov. Vyhlásil to predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič po zverejnení výsledkov hlasovania. "Budú robiť všetko pre to, aby si zabetónovali beztrestnosť na ÚS. Teraz tá dohoda pôjde ešte rýchlejšie," povedal na margo koaličných dohôd. Poslanci OĽaNO zároveň tvrdia, že zlyhali tí, ktorí presadzovali tajnú voľbu.

Poslanec Ján Budaj na tlačovej besede po vyhlásení výsledkov hlasovania uviedol, že zlyhali tí, ktorí presadzovali verejnú voľbu, lebo znovu umožnili tajnú.

Žitňanská vhodných kandidátov našla

Podpredseda SNS Jaroslav Paška potvrdil, že v koalícii bola dohoda, aby každý koaličný poslanec našiel aspoň osem, deväť mien. "Aby sme mohli zoznam kandidátov poslať pánovi prezidentovi," uviedol. Poslanec Peter Antal z Mosta-Híd taktiež potvrdil, že bola koaličná dohoda a "uvidíme, či bude naplnená."

Nezaradená Lucia Žitňanská v zozname našla vhodných kandidátov. "Myslím, že je povinnosťou NR SR nájsť plný počet a nie iba časť," podotkla. Ondrej Dostál nenašiel 18 kandidátov. "Myslím, že bude opakovaná voľba a aj tretie vypočúvanie kandidátov," vyhlásil. Ján Marosz povedal, že hlasoval podľa vedomia a svedomia. "Verím, že Národná rada SR zvolí 18 kandidátov, aby bol ústavný súd funkčný," uviedol.Prezident si teraz môže zo šiestich zvolených kandidátov vybrať troch, plénum ÚS SR tak bude uznášaniaschopné. Po vyhlásení výsledkov tajnej voľby to povedal poslanec Jaroslav Baška. "Takýmto spôsobom sa podarilo aj parlamentu odblokovať ten stav, ktorý je teraz na ÚS. Teraz je krok na prezidentovi, či si z týchto šiestich kandidátov vyberie troch," povedal.

Podľa Miroslava Číža voľba vytvorila priestor na to, aby sa niečo urobilo s Ústavným súdom, ktorý má dnes iba štyroch sudcov. Pokiaľ prezident vymenuje troch zo šiestich kandidátov do funkcie, plénum Ústavného súdu bude mať sedem členov a bude môcť podľa Číža zaujímať stanoviská. Upozornil na to, že proces výberu sudcov ešte nie je ukončený. Ďalší postup podľa Číža závisí aj od toho, aké kroky urobí prezident Kiska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok