PR správa

Ako sa stať nezávislým traderom?

PR
9.4.2019 06:00

Trader alebo freelancer: Tieto dve slová môžu pôsobiť rovnako nudne ako sedieť v deň presedený v kancelárii. Vďaka internetu sa online obchodovanie výrazne rozšírilo a dnes už môže začať obchodovať takmer každý. Či už ste študent alebo váhate, či sa vydať na novú profesionálnu dráhu, v tomto článku zistíte, či je pre Vás cesta obchodníka naozaj vhodná.

Ako sa stať nezávislým traderom?
PR

Trader ako freelancer: Definícia

Skôr ako sa pozrieme na to ako sa stať nezávislým traderom si vysvetlime, čo tomu väčšinou predchádza. Poznáme dve hlavné kategórie obchodníkov: Tí ktorí obchodujú na vlastnom účte a tí, čo obchodujú pre tretiu stranu. Rozdiel je jednoducho v tom, či investujú do obchodovania vlastný kapitál alebo nie.

Medzi týmito dvoma skupinami traderov je sú veľmi často aj iné rozdiely. Traderi tretích strán sú väčšinou zamestnanci veľkých finančných inštitúcií. Nezávislý trader, teda ten, kto obchoduje na vlastnom účte riskuje vlastné zdroje a teda nie je súčasťou žiadnej firemnej hierarchie. Pracuje sám pre seba a nemusí sa nikomu podriaďovať. S nástupom internetu sa z väčšiny nezávislých obchodníkov stali online traderi.

Profesionálny trader: Nezávislý alebo platený?

Ako môžete vidieť, traderi označovaní ako profesionáli najčastejšie obchodujú pre tretie strany a teda robia pre finančné skupiny. Stále sa však nájdu aj výnimky, existuje mnoho profesionálnych traderov, ktorí obchodujú na svojom účte.

Ak je online trading tak ľahko dostupný, a obchodujú sa obrovské denné objemy, je vôbec možné zaradiť nových traderov za profesionálov? Sú títo ľudia s obrovskými príjmami, ktorí obchodujú sami za seba na rovnakej úrovni ako experti obchodujúci v prospech tretích strán?

cl3_7f000001-89ef-31bb.jpg

Príjem nezávislého tradera: Výplata a dane

Keď sa trader zamestná napríklad vo Francúzsku, dokáže v priemere zarobiť 70 000€ ročne. Na druhej strane je neskutočne náročné dostať sa na porovnateľný ročný príjem ako nezávislý trader. Rovnako je potrebné počítať s nepravidelnou výškou príjmu, nie každý mesiac budete mať rovnako úspešný a nečakajte ani žiaden mesačný fixný príjem.

Keďže je online obchodovanie dostupné pre každého, a každý z nás je odlišný, tak aj zaužívané postupy a stratégie sú rôzne. Tak isto sa budú líšiť aj príjmy, všetko závisí priamo od človeka. Vo všeobecnosti bude začínajúci nezávislý trader vždy zarábať menej ako skúsený profesionál vo veľkej banke. Hlavne ak sa nevenuje obchodovaniu na 100% tak s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dosahovať výsledky ako niekto odhodlaný obchodovať x hodín denne, ako niekto kto to berie ako svoju povinnosť.

Každopádne závisí to aj podľa toho koľko obchodovaním zarobíte a v ktorej krajine platíte dane ale tieto zárobky podliehajú dani, či už sa jedná o hlavný alebo vedľajší zdroj financií.

Čo sa potrebujem naučiť aby som sa stal nezávislým traderom?

Jak se stát forexovým obchodníkem? Ak Vás láka online trading a rozhodnete sa okúsiť dobrodružstvo, nie je nič jednoduchšie. Internet je plný vzdelávania a dobrých rád.

Na rozdiel od platených traderov, ktorí majú v životopise vysokoškolské diplomy, cesta k online tradingu nemusí byť vydláždená akademickými titulmi. Každopádne to neznamená, že nepotrebujete mať vedomosti a tiež skúsenosti, nikoho ale nezaujíma ako ste sa naučili to, čo dnes ovládate.

Nájdete mnoho kurzov a školení online tradingu za rôzne ceny. Niektoré sú dokonca aj zadarmo a zväčša ich organizujú priamo brokerské firmy. Dokážu takto ponúknuť potenciálnym klientom možnosť vyskúšať si obchodovanie na demo účte s virtuálnymi peniazmi a rovno im aj vysvetliť základy používania obchodnej platformy ešte predtým, ako začnú obchodovať na reálnom účte.

4 kroky ako sa stať nezávislým traderom

Teraz keď už viete čím sa vyznačujú nezávislí traderi , tu sú 4 kroky ako sa stať jedným z nich: 
1. Neprestávajte sa učiť obchodovať
2. Preferujte spoľahlivého brokera regulovaného FCA ako napr. Admiral Markets
3. Vyberte si spoľahlivú a intuitívnu obchodnú platformu ako je MetaTrader.
4. Skôr ako začnete obchodovať na reálnom účte začnite trénovať na deme

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok