Metán je na Zemi známkou života. Potvrdili ho na Marse

TA3 ČTK
2.4.2019 16:43

Vedci prvýkrát potvrdili z nezávislého zdroja, že na povrchu Marsu sa vyskytuje metán, teda plyn, ktorý sa považuje za možnú známku existencie živých organizmov. Podľa štúdie, ktorú zverejnil tím z rímskeho Národného astrofyzikálneho ústavu, výskyt metánu potvrdzujú merania z európskej družice Mars Express.

Otázky o pôvode metánu

Už predtým tento plyn detekovali prístroje z amerického robotického vozidla Curiosity. Robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír zaznamenalo zvýšené množstvo metánu na Marse v júni 2013, a to v lokalite Galeovho krátera, kde v auguste 2012 pristálo. Potom prístroje zaznamenali opäť sezónne výkyvy výskytu metánu v atmosfére susednej planéty. Odborníci vzápätí začali špekulovať, či môže byť metán dokladom existencie živých organizmov, pretože práve tie metán produkujú.

Vedci sa zatiaľ nezhodnú, aké je najpravdepodobnejšie vysvetlenie výskytu metánu na Marse. Okrem možnosti, že je plyn výsledkom existencie živých organizmov, a to napríklad aj v dávnej minulosti, môže metán vznikať aj geologickými procesmi. Jedným z nich je napríklad premena minerálu olivín, pri ktorej sa metán tvorí aj na Zemi.

Rozlúsknutie záhady

"Náš objav znamená prvé nezávislé potvrdenie zistenia výskytu metánu," uviedol šéf výskumného tímu, taliansky astrofyzik Marco Giuranna. Metán vedci odhalili pomocou spektrometra, ktorým disponuje sonda Mars Express Európskej vesmírnej agentúry. Overiť sa podarilo práve údaje robotického vozidla Curiosity z júna 2013, pretože Mars Express zaznamenal zvýšené množstvo metánu len deň po tom, čo ho odhalili prístroje na povrchu planéty.

Teraz bude podľa autorov štúdie zásadné odhaliť, z akého zdroja metán pochádza. Vysvetlenie môže už čoskoro priniesť družica Trace Gas Orbiter rusko-európskej misie ExoMars. Práve tá totiž môže v prípade detekovania metánu vďaka svojim prístrojom rozlíšiť, či plyn pochádza z mikrobiálnych alebo z geologických zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok