Triumf historicky prvej slovenskej prezidentky si všimli aj v zahraničí

TA3 TASR SITA ČTK
31.3.2019 06:02

Voľby sú za nami. Úrad prezidenta bude po prvýkrát v histórii Slovenska viesť žena. Zuzana Čaputová so suverénnym náskokom porazila protikandidáta Maroša Šefčoviča, volebná účasť dosiahla 41,79 %. Povolebné udalosti s vami sledujeme online.

Volebný online sme ukončili.

19:31 "Ďakujem mojej rodine a môjmu tímu. Ďakujem vám všetkým, že ste boli so mnou a sľubujem vám, že ja budem s vami," vyjadrila sa nová prezidentka na sociálnej sieti, kde poďakovala aj vo viacerých jazykoch. Ľudí vyzvala, aby aj naďalej išli za hodnotami, ktoré ich vo voľbách spojili. "Hľadajme teda to, čo nás spája, povýšme spoluprácu na lepšom Slovensku nad boje o osobné zásluhy."

19:04 Voľby pozorne sledovali aj českí politici. Zatiaľ čo väčšina z nich víťazstvo Čaputovej privítala, predseda hnutia SPD Tomio Okamura novú hlavu štátu kritizoval. Pozrite sa, ako reagovali politici v Česku, kde nakrúcal náš štáb.

18:15 K blahoželaniam sa pripojil aj bývalý predseda vlády Mikuláš Dzurinda, ktorý novej prezidentke praje, aby vedela správne viesť politický dialóg.

17:14 O tom, či bude v prezidentských voľbách úspešná, mala Čaputová pochybnosti. Uviedla to v rozhovore pre Českú televíziu. "Ja som bola dlho kandidátkou, ktorá bola niekoľko mesiacov na ôsmom mieste. V porovnaní s inými kandidátmi som vychádzala z pozície veľmi nízkej miery poznateľnosti," vysvetlila. Ako prezidentka chce viesť vecnú debatu aj so svojimi odporcami a názorovými oponentmi.

Vyjadrila sa taktiež k nízkej volebnej účasti. Pripustila, že do určitej miery za ňou môže stáť strata dôvery verejnosti v politiku. "Možno je frustrácia u niektorých ľudí natoľko silná, že si povedia, že to vôbec nemá zmysel, bez ohľadu na to, kto tam je," uviedla a dodala, že chce dodržať tradíciu a jej prvá zahraničná cesta v prezidentskom úrade bude viesť do Česka.

16:23 K víťazstvu vo voľbách gratulovali Čaputovej aj prezidentky Litvy a Estónska. "Gratulujem, Zuzana Čaputová, novozvolená prezidentka Slovenska! Želám vám veľa úspechu pri službe svojej krajine a jej obyvateľom!" napísala na Twitteri litovská prezidentka Dalia Grybauskaite. Bývalá eurokomisárka je prvou ženou na poste hlavy štátu v Litve od júla 2009.

Rovnakú platformu využila aj prvá prezidentka Estónska, Kersti Kaljulaidová, ktorá nastúpila do funkcie v októbri 2016. Ku svojej gratulácii dodala: "Teším sa na mnohé zaujímavé rozhovory, plodnú bilaterálnu spoluprácu a spoločnú ochranu našich hodnôt a zásad."

15:52 Ľudová strana Naše Slovensko reagovala na výhru Zuzany Čaputovej. Strana avizovala, že jej prácu bude pozorne sledovať. "Mrzí nás však skutočnosť, že mnohí ľudia sa nechali zmanipulovať a oklamať masívnou reklamnou kampaňou liberálov a že za prezidenta nebol zvolený kandidát s konzervatívnejšími hodnotami. Ľudová strana Naše Slovensko voľbu Zuzany Čaputovej za prezidentku SR nikdy neodporúčala a predstavitelia strany ju ani nikdy nevolili," uviedla vo svojom stanovisku strana. Vôľu viac ako milióna občanov, ktorí podporili Čaputovú, rešpektujú. Aj napriek diametrálne odlišným názorom v mnohých politických otázkach chce ĽSNS naďalej zachovávať úctu k funkcii prezidenta SR.

15:10 Najvyššia volebná účasť bola v Bratislavskom kraji, a to 54,66 percenta. Najmenej občanov prišlo voliť v Košickom kraji, kde bola účasť 35,33 percenta.

15:00 Poslanci Národnej rady SR pogratulovali Zuzane Čaputovej k výsledku v prezidentských voľbách. Viacerí sa v diskusnej relácii RTVS O 5 minút dvanásť zhodli, že od nej čakajú naplnenie jej sľubov.

14:30 Minister financií a podpredseda strany Smer-SD Peter Kažimír nesúhlasí s vyhlásením tlačového odboru svojej strany, že Smer-SD vyšiel z prezidentských volieb posilnený. "Ako by mohla byť najsilnejšia politická strana v krajine posilnená volebným procesom, v ktorom aby neuškodila vlastnému kandidátovi, nemohla sa k nemu ani naplno prihlásiť.Jediným posilneným je Maroš Šefčovič, ktorý v osobnej voľbe získal podporu trištvrte milióna voličov zo všetkých kútov Slovenska. Musíme byť na seba prísni, nepostačuje porovnávať sa s málo významnou parlamentnou opozíciou. Nezískali sme post prezidenta pre nášho kandidáta, a preto treba priznať, že naša strana SMER-SD tieto voľby prehrala, síce so cťou, ale prehrala. Jediným spôsobom ako trend poklesu podpory verejnosti zvrátiť je odvaha povedať si pravdu a pracovať všetkými politickými prostriedkami na poctivej zmene," vyjadril sa v oficiálnom stanovisku.

14:25 "Svoj prvý status netradične venujem všetkým tým, ktorých som svojou kampaňou a pôsobením, žiaľ, nepresvedčila a včera sa rozhodli neodovzdať mi svoj hlas," píše víťazka volieb na svojom Facebooku.

14:15 Slovensko sa po inaugurácii Zuzany Čaputovej stane ôsmou krajinou Európskej únie, ktorá má na čele ženu.

14:00 Čaputová ako oficiálna víťazka volieb by mala so stranou Smer-SD komunikovať aktívne a hľadať slovník, ktorý napätie zmenší. V relácii televízie Markíza Na telo jej to poradil Šefčovič. "Zároveň treba klásť dôraz na silný sociálny rozmer. Volil by som teda slovník, ktorý by ľudí spájal. Ale bude pre ňu dôležité komunikovať nielen so Smerom-SD, ale so všetkými predstaviteľmi strán," odporúča Šefčovič.

13:30 Čaputovej gratuloval aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Prostredníctvom sociálnej siete Twitter Porošenko napísal: "Srdečne blahoželám novozvolenej prezidentke Slovenskej republiky Zuzane Čaputovej. Želám vám veľa úspechov pri službe Slovensku za prosperitu národa. Som presvedčený o ďalšom posilňovaní bilaterálnych vzťahov medzi našimi dvoma krajinami."

13:20 Český premiér Andrej Babiš (ANO) Čaputovej k zvoleniu zablahoželali prostredníctvom sociálnej siete Twitter: "Gratulujem Zuzane Čaputovej k víťazstvu. Viedla férovú kampaň a zostala sama sebou. Nech sa jej darí spájať všetkých ľudí v nám najbližšej krajine, na Slovensku."

13:10 Prezidentské voľby boli pokojné, predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány ich charakterizoval ako voľby bez organizačno-technických zaujímavostí. Komisia prijala počas volebného dňa desiatky podnetov, ktoré neboli závažného charakteru.

"Tieto voľby boli až veľmi pokojné a tradičné, nejakých zaujímavostí a kuriozít v nich veľa nenájdeme. Podnety, ktorými sa štátna komisia zaoberala, sa týkali otázky pozorovania vo volebných miestnostiach, čo pozorovateľ môže, nemôže. Týkali sa celkovo aj poriadku vo volebnej miestnosti, ale v mnohých prípadoch už štátna komisia len odkazovala na svoje predchádzajúce uznesenia, kde upozorňovala, že táto otázka už dosť dávno bola vyriešená."

13:00 Priebeh volieb hodnotí polícia ako pokojný. "K narušeniu verejného poriadku neprišlo," zhodnotil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka na tlačovej konferencii Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán.

Počas volieb bolo podľa jeho slov v službe 6513 policajtov. "Z toho priamo na plnení úloh len v súvislosti s druhým kolom volieb prezidenta SR bolo velených 4258 policajtov, zvyšok sa takisto podieľal aj na plnení úloh v súvislosti s voľbami," povedal Bozalka.

12:30 Voľby sa nekomentujú, voľby sa rešpektujú. V reakcii na výsledky prezidentských volieb to povedal predseda Národnej rady SR Andrej Danko. Zároveň informoval, že je pripravený v pondelok prevziať zápisnicu o výsledku volieb.

12:25 Pozrite si reláciu V politike s čerstvou víťazkou volieb Zuzanou Čaputovou a jej neúspešným protikandidátom Marošom Šefčovičom.

12:20 Pozrite si fotografie Zuzany Čaputovej pred začiatkom televíznej diskusie v televízii TA3.

12:17 Na margo najbližších plánov Šefčovič v TA3 podotkol, že sa mu končí neplatené volebné voľno v Európskej komisii. Prečítajte si viac.

12:15 Čaputová v TA3 rozrpávala aj o tom, aké budú jej prvé kroky vo funkcii. Prečítajte si, ako vníma svoje víťazstvo.

12:10 Predseda Štatistického úradu Alexander Ballek: "K rýchlemu spracovaniu výsledkov pomohol elektronický systém, využilo ho 37 % okrskov."

12:02 Oficiálne výsledky potvrdila Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán na nedeľnej tlačovej konferencii. Oficiálnou víťazkou druhého kola prezidentských volieb je Zuzana Čaputová so ziskom 58,4 percenta hlasov. Maroš Šefčovič získal 41,59 percenta hlasov. "Čaputová zvíťazila v 50 okresoch, Šefčovič v 29 okresoch."

"Na základe takéhoto výsledku volieb, sčítania hlasov aj štátna komisia skonštatovala svojím uznesením, že za prezidentku SR bola zvolená pani Zuzana Čaputová," vyhlásil predseda komisie Eduard Bárány, ktorý zagratuloval víťazke volieb. Poďakoval všetkým ďalším kandidátom, ktorí sa zúčastnili na voľbách, a tiež tým, ktorí sa podieľali na ich organizácii.

Čaputovú volilo 1.056.582 voličov, Šefčovičovi odovzdalo svoj hlas 752.403 voličov. Volebná účasť dosiahla 41,79 percenta, čo je 1.847.417 voličov. Oproti prvému kolu bola účasť nižšia, vtedy prišlo hlasovať 2.158.859 voličov, čo je 48,74 percenta hlasov.

11:40 Petra Pellegriniho vníma Šefčovič ako úspešného premiéra. "Za krátke obdobie dosiahol niečo mimoriadne. Po týždňoch kampane mu lepšie rozumiem. Darí sa mu v zložitom období. Krajina vykazuje dobré výsledky," zhodnotil v TA3.

11:28 "Treba vedieť víťaziť, treba vedieť prehrať, ale netreba si na to zvykať," zhrnul Maroš Šefčovič v TA3 svoj neúspech vo voľbách.

11:22 "Netvárila som sa, že k PS nepatrím. Nepopieram, že tých ľudí poznám bližšie než predstaviteľov iných strán. Nejde tu o výkon mandátu v prospech politickej línie, ale v prospech štátu," vyjadrila sa Čaputová k členstvu v Progresívnom Slovensku.

11:20 Ak by Čaputová mohla s predstaviteľom ĽSNS rokovať ako s človekom, ktorý nepopiera historické fakty, na rokovanie by ho pozvala, vyjadrila sa v TA3.

11:10 "Obdobie do inaugurácie chcem využiť na relax a prípravu tímu," vyjadrila sa Čaputová k tomu, aké budú jej prvé kroky po voľbách. "Budem si pripravovať pôdu na to, aby som sa po inaugurácii mohla realizovať."

11:05 "Je to obrovský záväzok. Cítim obrovskú pokoru a zodpovednosť. Zodpovednosť aj v kontexte doby, v ktorej žijeme. Ľudia sú frustrovaní a nedôverujú politikom. Je záväzok a výzva nesklamať," vyjadrila sa Zuzana Čaputová v relácii TA3 V politike.

Aký bol Šefčovič súperom? Čaputová je rada, že do druhého kola postúpil kandidát s vecným prístupom, debata si podľa nej zachovala kultivovanosť. "Brala som ho ako kandidáta, ktorý má blízko k vecnej argumentácii. Boli momenty, kedy sme sa vymedzovali jeden voči druhému, ale zachovalo si to kultivovanosť."

10:50 To, že Zuzana Čaputová je žena, nebol faktor, ktorý ju k víťazstvu v prezidentských voľbách posunul. Na Slovensku bol dopyt po zmene a po takom kandidátovi, ktorý by bol iný, než je vládnuca politická elita. Uviedol to politológ Pavol Baboš z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

Víťazstvo Zuzany Čaputovej je dobrým odkazom nielen pre krajinu a jej občanov, ale aj smerom do zahraničia. Tak vníma výsledky volieb politologička Darina Malová. "Pretože stále pretrváva imidž Slovenska, že sme príliš konzervatívna krajina, že niektorí občania a politici majú extrémistické postoje. Že nie sme v kontexte EÚ a nie sme solidárni najmä s tými krajinami, ktoré trpia migráciou."

10:40 Do TA3 prišla víťazka volieb. Už o 11:00 sa začne relácia V politike, v ktorej budeme diskutovať so Zuzanou Čaputovou.

caput3_7f000001-7d84-36d6.jpg

10:30 Víťazstvo Zuzany Čaputovej rezonuje aj na sociálnych sieťach.

10:25 Ako vyzerala gratulácia Eduarda Chmelára, jedného z kandidátov, ktorí neuspeli v prvom kole?

10:15 Záchranári museli vo volebných miestnostiach zasahovať aj počas druhého kola prezidentských volieb. Operačné stredisko vyslalo posádky k ôsmim pacientom, trom členom volebných komisií a piatim voličom.

10:10 Novej prezidentke blahoželala aj Jana Kiššová z SaS. Zároveň ďakovala Robertovi Mistríkovi.

10:00 Mimoparlamentné KDH gratuluje Čaputovej k zvoleniu za prezidentku Slovenskej republiky. Aj keď tvrdí, že ich svety sú v niečom rozdielne, vesmír majú spoločný. "Slovensko v tomto čase potrebuje pokojnú a rozvážnu autoritu prezidenta. Takouto autoritou, vyjadrujeme nádej, môžete byť vy. Rovnako Slovensko potrebuje aj štandardné politické strany, ktoré sú kostrou parlamentnej demokracie. Ak nebudú, systém parlamentnej demokracie sa začne rúcať. KDH je takou politickou stranou."

9:50 Víťazstvo Čaputovej je z hľadiska medzinárodných trhov dobrou správou. Je však nutné povedať, že by ich nezneistil ani prípadný triumf Šefčoviča. Uviedol to hlavný ekonóm CZECH FUND Lukáš Kovanda s tým, že kandidáti, ktorých víťazstvo by bolo pre trhy znepokojením, vypadli v prvom kole. Išlo o Štefana Harabina alebo Mariana Kotlebu. "Ako Čaputová, tak aj Šefčovič, predstavujú záruku kontinuity a znak, že na Slovensku antisystémové sily nebudú rozhodovať o smerovaní krajiny tak, ako v susednom Maďarsku či Poľsku. Do značnej miery možno povedať, že Čaputová je všetkým, čím nie je maďarský premiér Viktor Orbán," odkázal Kovanda.

9:35 V Prešovskom samosprávnom kraji prišlo k urnám 241.411 voličov. Odovzdali 241.371 obálok s 234.359 platnými hlasmi. Vyplýva to neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky. Priemerná volebná účasť v PSK dosiahla 38,41 percenta, čo bola rovnako ako v prvom kole piata najvyššia účasť spomedzi všetkých krajov.

9:25 V 17 slovenských ústavoch na výkon trestu odňatia slobody a ústavoch na výkon väzby i vo väzenskej nemocnici v Trenčíne zaznamenali rekordne nízku, len 13-percentnú volebnú účasť. Voliť mohlo viac ako 10.000 väzňov.

9:20 Víťazstvo Čaputovej je podľa politológa Grigorija Mesežnikova dobrým signálom pre krajinu, ako aj pozitívny odkaz pre demokratické sily. "Je to signál, že pri dobrej ponuke ľudia podporia lepšiu alternatívu," povedal. Podľa neho ide v tomto prípade takisto o pozitívny odkaz smerom k rovnosti pohlaví a celkovej modernizácii. Ako dodal, úspech Čaputovej zlepší imidž Slovenska v zahraničí. "Táto správa bude rezonovať vo svetových médiách," povedal.

9:15 Béla Bugár označil víťazstvo Čaputovej za "historický moment pre Slovensko".

9:00 Strana Most-Híd k víťazstvu v prezidentských voľbách Zuzane Čaputovej zablahoželala na sociálnej sieti. „Gratulujeme Zuzane Čaputovej za historický úspech. Tešíme sa na spoluprácu,“ napísala strana na svojej facebookovej stránke.

9:00 V Košickom kraji prišlo k volebným urnám 219.513 voličov. Odovzdali 219.493 obálok s 214.984 platnými hlasmi. Priemerná volebná účasť v Košickom kraji dosiahla 35,53 percenta, čo je najnižšia účasť spomedzi všetkých krajov. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad Slovenskej republiky.

8:50 V špeciálnej povolebnej relácii V Politike o 11:00 privítame víťaznú Zuzanu Čaputovú aj jej neúspešného súpera Maroša Šefčoviča. "Posledné dva mesiace boli najnáročnejšími, ale zároveň najúžasnejšími v mojom živote," zhodnotil Šefčovič na sociálnej sieti.

8:20 Budúcej prezidentke ešte v noci prostredníctvom siete Twitter zablahoželal predseda Aliancie liberálov a demokratov za Európu Guy Verhofstadt. "Gratulujem, Zuzana Čaputová, liberálna prezidentka pre Slovensko! Ľudia na Slovensku vyslali vaším zvolením Európe signál nádeje: humanizmus, slušnosť, solidarita a odvaha. Čerstvý vietor do liberálnych a centristických plachiet, budujme spolu Európu!" napísal.

8:15 Víťazstvo prvej slovenskej prezidentky si všimli aj médiá na amerických Havajských ostrovoch. Televízna stanica KITV Island News zverejnila článok denníka Financial Times s titulkom "Zuzana Čaputová vynesená k moci znechutením z vraždy novinára a jeho snúbenice". Najväčší havajský denník Star-Advertiser uverejnil materiál spravodajskej agentúry Associated Press s titulkom "Slovenskí občania si práve zvolili svoju prvú prezidentku".

8:00 Čaputová sa stala víťazkou v poradí už piatej priamej voľby hlavy štátu v ére samostatného Slovenska. Kto stál na čele Slovenska doteraz?

7:45 Renomovaný americký denník The New York Times zverejnil v sobotu večer hneď päť článkov o výsledku prezidentských volieb na Slovensku. Krátko po zverejnení predbežných výsledkov hlasovania denník publikoval správu agentúry Associated Press s titulkom "Liberálny nováčik Čaputová bola zvolená za prvú slovenskú prezidentku". Liberálna environmentálna aktivistka a relatívny nováčik v politike prilákala voličov zhrozených korupciou a politikou hlavných strán, píše sa v článku.

Denník zverejnil aj rozsiahly článok od vlastných reportérov. "Využijúc vlnu nespokojnosti verejnosti s rozšírenou korupciou, ale odmietajúc zapojiť sa do osobných útokov na svojich oponentov, sľúbila, že vráti slušnosť do slovenskej, často toxickej politickej klímy," napísali reportéri Marc Santora a Miroslava Germanová. "Čaputová majstrovsky zvládla pár základných ideí: zdvorilosť vo verejnom živote a transparentnosť vo vláde," napísali novinári.

7:10 Veľa ľudí vkladá nádeje do novej prezidentky Zuzany Čaputovej, veľa ľudí však má aj pochybnosti. V reakcii na neoficiálne výsledky volieb to na sociálnej sieti uviedol líder hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý Čaputovej k zvoleniu gratuluje. "Chcem veriť, že aj po piatich rokoch, keď to nebudú už len nádeje alebo veta 'uveril som jej po päťmesačnej kampani', budú to reálne činy a politika pre všetkých Slovákov bez rozdielu politickej orientácie, farby pleti, národnosti či pohľadu na konzervatívny, resp. liberálny svet. Že si ľudia budú môcť povedať 'mali sme dobrú prezidentku'. A v tom jej držím palce," odkázal Kollár

6:45 Pozrite si profil novej prezidentky, ktorá bola doteraz známa najmä ako advokátka a aktivistka.

6:05 Zuzana Čaputová vyhrala takmer vo všetkých samosprávnych krajoch.

6:00 Všetky informácie nájdete na našej špecializovanej podstránke.

5:50 Čaputová získala v druhom kole prezidentských volieb podľa neoficiálnych výsledkov viac ako milión hlasov občanov.

5:45 Slovenské prezidentské voľby si všímali aj zahraničné médiá.

5:30 Voliči na Slovensku mohli po piaty raz v histórii rozhodnúť, kto bude prezidentom. Ako prebiehali voľby?

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok