Farmári žiadali odchod Matečnej, premiér avizoval ďalšie úpravy

TA3 SITA TASR
29.3.2019 18:39

Tento týždeň bola ohlásená prvá etapa pozemkových úprav, ktorá sa reálne začala. Ďalšie úpravy budú predstavené v apríli, na rokovaní vlády, ako stratégia na nasledujúcich 10 alebo 20 rokov. Uviedol to premiér Peter Pellegrini k protestu pôdohospodárov, ktorý sa uskutočnil v časti námestia pred Úradom vlády SR.

Farmári žiadali odchod Matečnej, premiér avizoval ďalšie úpravy
SITA/Jana Birošová

Pellegrini vidí zlepšenie

"Pevne verím, že to farmári nejakým spôsobom ocenia, ja im nemôžem brániť v aktivitách,“ povedal. Premiér ubezpečuje verejnosť, že vláda reaguje na väčšinu požiadaviek farmárov, reagovala a bude reagovať. Situácia sa podľa neho zlepšuje, každý mesiac sa pripravuje opatrenie, ktoré pomáha poľnohospodárom a potravinárom. Dodal, že sa farmárom venoval na stretnutí v Košiciach i na rokovaní vlády v Bratislave.

Farmár František Oravec z východného Slovenska k pripravovaným pozemkovým úpravám uviedol, že boli ohlásené až pod tlakom farmárov. "Ide o balík financií, ktoré boli pripravené tri roky a, žiaľ, budú spustené katastre, ktoré nebudú prekážať finančným skupinám," skonštatoval a kriticky sa vyjadril k Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Ku generálnemu štrajku, ktorý avizovala iniciatíva po februárovom proteste v Bratislave, uviedol, že bude o ňom rokovať Rada Iniciatívy poľnohospodárov.

Zostávajú v pohotovosti

Ďalší farmár z východu, člen rady IP Jaroslav Szabó, povedal, že neveria šéfke agrorezortu Gabriele Matečnej, pozemkovým úpravám, a spomenul aj kvalitu potravín či pokazené mäso. "Sme v štrajkovej pohotovosti, uvidíme, ako sa budú veci vyvíjať,“ dodal. Stanislav Skala z Únie autodopravcov Slovenska doplnil, že treba spojiť sily a potom možno hovoriť o generálnom štrajku.

Na proteste sa zúčastnili zástupcovia IP, nespokojných lesníkov, učiteľov, ochranárov a niekoľko desiatok občanov. Rečníci vyjadrovali nedôveru ministerke pôdohospodárstva a žiadali jej odstúpenie.

Ministerka Matečná informovala, že agrorezort spúšťa pozemkové úpravy takmer za 45 miliónov eur. Zrealizované budú v 168 katastroch na západnom, strednom a východnom Slovensku. Pozemkové úpravy sú podľa nej jedným zo základných riešení vlastníckych práv k poľnohospodárskym a lesným pozemkom. MPRV SR robí aj hĺbkové kontroly na všetkých bitúnkoch v SR v súvislosti z uverejnenými informáciami, že slovenské bitúnky kupujú chorý hovädzí dobytok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok