Na protivládnom proteste sa zúčastnilo asi 100 000 ľudí

TA3, SITA
21.4.2012 13:06

Na protivládnej demonštrácii v centre Prahy sa podľa odhadov polície zúčastnilo 80 až 90 tisíc ľudí. Šéf Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS), ktorá protest zorganizovala, Jaroslav Zavadil odhadol účasť až na 120 tisíc ľudí.

Podľa Zavadila to bola najväčšia demonštrácia od nežnej revolúcie. Dav zaplnil Václavské námestie, na ktorom museli niekoľkokrát zasahovať zdravotníci, pretože asi desať ľudí skolabovalo. Akcia sa nezaobišla ani bez konfliktov. Niekoľko ľudí sa pobilo v stanici metra a museli ich previesť do nemocnice. V pohotovosti bolo asi 500 policajtov.

Ľudia sa začali schádzať už ráno a potom dvoma pochodmi prišli tesne popoludní na Václavské námestie. Špeciálne autobusy a vlaky priviezli ľudí z celej Českej republiky. Demonštrantov prišli podporiť aj odborári zo Slovenska, Rakúska a Poľska. Demonštranti žiadali odstúpenie vlády premiéra Petra Nečasa a skandovali "Demisia!, demisia!" Davu sa prihovorili odborárski predáci a odporcovia súčasnej vlády. Vláda podľa Zavadila neplní predvolebné sľuby. V prípade, že neodstúpi, sú odborári pripravení na "razantnejšie akcie" vrátane štrajku.

Z Václavského námestia sa časť demonštrantov presunula pred budovu Úradu vlády a českej televízie. Protivládnym protestom vyvrcholila kampaň Stop Vláde, ktorú podporilo 21 občianskych združení a iniciatív.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok