V Prahe zadržali mužov, majú stáť za útokmi na vlaky v Nemecku

TA3 SITA
28.3.2019 17:31

V Prahe v stredu zadržali dvoch Iračanov - údajných teroristov, ktorí tvorili spoločnú bunku s Iračanom podozrivým z útokov na vlaky v Nemecku. Informáciu pre denník Právo vo štvrtok potvrdil policajný prezident Ján Švejdar.

Zatkli ich na letisku

"Áno, malo sa to stať v stredu a mali by byť dvaja," priblížil Švejdar. Podľa informácií Práva oboch Iračanov polícia zatkla práve vo chvíli, keď prileteli zo zahraničia na pražské ruzyňské letisko.

Štyridsaťdvaročného Iračana zadržala rakúska špeciálna jednotka v pondelok vo Viedni a podozrieva ho z útoku na dva vysokorýchlostné vlaky - vlani v októbri sa údajne pokúsil vykoľajiť vlak na trase medzi Norimbergom a Mníchovom, v decembri položil obrovské betónové dosky na koľaje pri Dortmunde. Iba zhodami okolností nikto neprišiel o život. Iračan získal v Rakúsku štatút utečenca a v krajine žije podľa serveru Krone dve desiatky rokov. Je ženatý a má päť detí.

Nenávidí USA

Podľa nemeckého generálneho štátneho zastupiteľstva Iračan zadržaný vo Viedni zjavne sympatizoval s teroristickou organizáciou Islamský štát. Podľa vyšetrovateľov je muž fanatickým zástancom IS a nenávidí Spojené štáty. Mohol by byť členom početnej teroristickej bunky, domnievajú sa vyšetrovatelia.

Iračan čelí obvineniu z pokusu o vraždu s teroristickým motívom, ťažkého poškodenia veci s teroristickým motívom a členstva v teroristickej organizácii. Pokiaľ ho uznajú vinným, hrozí mu až doživotie. Muž sa podľa prokuratúry priznal, odmieta ale, že jeho motív bol teroristický, informuje portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok