V EP sa obávajú o Slovensko, problémom sú korupcia a súdnictvo

TA3 SITA
28.3.2019 16:03

Európsky parlament vyjadril vážne obavy nad stavom boja proti korupcii a nezávislosťou súdnictva na Slovensku a na Malte. Poslanci prijali uznesenie sumarizujúce závery Skupiny pre monitorovanie právneho štátu, ktorá vznikla po vraždách novinárov Daphne Caruany Galizie na Malte a Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

V EP sa obávajú o Slovensko, problémom sú korupcia a súdnictvo
TASR/AP (ilu)

Ocenili pokrok v prípade Kuciak

"Poslanci v prijatom texte odsúdili nepretržité snahy čoraz väčšieho počtu vlád krajín Európskej únie o oslabenie právneho štátu, deľby moci a nezávislosti súdnictva," informovala tlačová atašé Európskeho parlamentu na Slovensku Soňa Mellak. Vraždy novinárov Galizie, Kuciaka, ako aj Viktorie Marinovej v Bulharsku majú podľa poslancov odstrašujúci účinok na novinárov v celej Únii. Parlament pripomína, že demokracia nemôže fungovať bez silných a nezávislých médií.

Uznesenie sa zasadzuje za urýchlené a úplné vyšetrenie všetkých náznakov trestných činov, a to najmä v oblasti korupcie, finančnej kriminality, prania špinavých peňazí, daňových podvodov a únikov, o ktorých písali zavraždení novinári. Malte a Slovensku odporúča plnú spoluprácu s Europolom, "ktorý by mal mať neobmedzený prístup k relevantným vyšetrovacím spisom".

Poslanci ocenili dosiahnutý pokrok vo vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Zároveň vyzvali na jeho pokračovanie s cieľom odhaliť všetky aspekty prípadu, vrátane prípadných politických väzieb na spáchané trestné činy. V súvislosti s rozhodnutím zveriť vyšetrovanie údajných plánovaných vrážd prokurátorov Petra Šufliarskeho a Maroša Žilinku, a tiež právnika Daniela Lipšica policajnej inšpekcii ministerstva vnútra poslanci zdôraznili, že budú vývoj monitorovať.

Boj politikov s médiami

Parlament ďalej vyzval Komisiu a Európsky úrad pre boj proti podvodom na riadne vyšetrenie všetkých údajných trestných činov týkajúcich sa korupcie a podvodov, vrátane zneužívania poľnohospodárskych dotácií Európskej únii. Ako uviedla Mellak v stanovisku, "zintenzívniť boj proti korupcii a organizovanému zločinu by však malo aj samotné Slovensko". V súvislosti s aktuálnou voľbou sudcov ústavného súdu europoslanci vyzvali, aby proces ich výberu, ako aj vymenovaní kandidáti napĺňali najvyššie možné štandardy transparentnosti, kontroly a zodpovednosti. Výbor sa vyjadril aj k únosu vietnamského občana z Nemecka, v ktorom mohla zohrať istú úlohu aj slovenská vláda. Poslanci vyzvali v tejto súvislosti na pokračovanie spolupráce nemeckých a slovenských orgánov a komplexné vyšetrenie prípadu, vrátane údajného zapojenia bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka.

Schválený text tiež vyzýva vládu, aby zaistila novinárom bezpečnosť, a vyjadruje znepokojenie nad vyhláseniami niektorých slovenských politikov, ktoré spochybňujú význam nezávislej žurnalistiky. Poslanci v tejto súvislosti kritizovali napríklad verejné vyhlásenia bývalého premiéra Roberta Fica. Parlament odsúdil nedostatok transparentnosti vo vlastníctve médií na Slovensku. V nadväznosti na odchod viacerých novinárov z RTVS sa zamýšľajú aj nad mierou nezávislosti a kvality verejnoprávnych médií v krajine. Uznesenie si všíma aj diskusie o úpravách tlačového zákona na Slovensku. "Revízia aktuálneho právneho rámca poskytuje príležitosť na posilnenie slobody médií a novinárov," tvrdia europoslanci a dodávajú, že súčasný legislatívny návrh predstavuje riziko obmedzenia slobody médií.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok