Nespavosťou trpí veľká časť z nás. Ako sa jej zbaviť?

TA3 ČTK
7.4.2019 09:57

Ak chcete skoncovať s peklom nespavosti, vedzte, že lieky sú málo účinné a majú často nebezpečné vedľajšie účinky. Užitočnejšia môže byť zmena návykov, píše denník Le Monde.

Nespavosťou trpí veľká časť z nás. Ako sa jej zbaviť?
SITA/AP

Terapie sú lepšie než lieky

Vo Francúzsku trápi nespavosť 15 až 20 percent populácie, v deviatich percentách ide dokonca o ťažkú nespavosť. Či už je nespavosť primárnym alebo sekundárnym prejavom, či je chronická alebo prechodná, je potrebné liečiť aj choroby, ktoré s ňou súvisia. Môže to byť napríklad depresia, syndróm spánkového apnoe alebo syndróm nepokojných nôh. Inak sa zlepšenia nedočkáte, varuje psychiatrička a expertka na spánok Sylvia Royantová-Parolová.

spanok-ucenie-kniha-zena-1140px-ctk_7f000001-de47-a794.jpg

Čo je to nespavosť? "Ak vznikne, ide vždy o zmenu v správaní spáča vo vzťahu k spánku, o úzkosť pri zaspávaní a o procesy, pri ktorých sa aktivujú všetky systémy prebúdzania," upresňuje psychiatrička. Je to nabudenie spojené s niektorými spojmi centrálneho nervového systému v reakcii na stres. To všetko bráni človeku zaspať a vedie k ľahkému spánku s častým nočným prebúdzaním. V posledných rokoch lekári  pri liečení nespavosti uprednostňujú kognitívno-behaviorálne terapie, v liečbe nespavosti sú účinnejšie než lieky.

Spánok mimo normál

Ľudia, ktorí nemôžu spať, donedávna pátrali po látke, ktorá by ich uspala. Od 70. rokov minulého storočia však lekári pozorujú, že spánok, ktorý vyvolá liek, nie je normálny. Je to spánok modifikovaný vo svojej štruktúre, väčšinou ľahší, často sprevádzaný budením, ktoré si pacient neuvedomuje. Pri dlhšom užívaní navyše lieky strácajú účinnosť.

Cieľom nových psychoterapeutických prístupov je usmerniť myšlienky a postoj nespavca k spánku. Môžeme sa dokonca zúčastniť terapeutickej výchovy na internete. Tím britských a austrálskych vedcov sa o to pokúsil na vzorke 1700 osôb a výsledky, ktoré odpublikoval vlani na jeseň boli pozitívne. Cieľom takejto liečby bolo zmeniť zvyky pacienta, posilniť psychologické mechanizmy spánku a obmedziť to, čo bráni prirodzenej únave a potrebe spánku.

Riešením je zmena správania

Keď človek nedokáže zaspať alebo spí nekvalitne, snaží sa vymyslieť si vlastné riešenie. Napríklad chodí spať skôr alebo spí cez víkend a sviatky dlhšie, aby vykompenzoval straty. "Tu sa dostávame k paradoxu typickému pre nespavosť. Človek trávi príliš mnoho času v posteli a posilňuje tak mechanizmy nespavosti," hovorí Royantová-Parolová. Riešením je zmena správania. Chodiť spať pravidelne v rovnakom čase a v rovnakom čase aj vstávať. Pravidelnosť je jedným z motorov spánku.

"Svetlo dáva našim vnútorným hodinám signál. Preto je dôležité pobudnúť aspoň časť dňa vonku, najlepšie ráno. Pokiaľ ide o šport, je dobré hýbať sa pravidelne a, prirodzene, dlho predtým, než ideme spať," uvádza Royantová-Parolová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok