Ako poraziť lenivosť a začať sa viac hýbať? Tu je šesť pravidiel

TA3 ČTK
6.4.2019 09:57

Pravidelné športovanie prospieva nášmu zdraviu, srdcu aj mozgu, navyše dodáva sebavedomie. V praxi však často hľadáme výhovorky, aby sme pohyb odložili na neskôr, píše denník Corriere della Sera. Tu je niekoľko spôsobov, ako si spríjemniť chvíle fyzickej aktivity.

Ako poraziť lenivosť a začať sa viac hýbať? Tu je šesť pravidiel
ČTK

Buďte kreatívni

Nájsť si priestor pre vlastné zdravie by malo byť prioritou. Nemáte priestor počas dňa a v práci končíte neskoro večer? Vstávajte o 30 minút skôr a každý deň sa prejdite. Využite menšie prestávky cez deň, používajte auto len ak je to nevyhnutné, stanovte si konkrétne ciele.

Nájdite si kamaráta

Niektoré druhy cvičenia môžu byť nudné, najmä, ak chodíme cvičiť sami. Nie každý má rád behanie alebo plávanie. Existuje však mnoho športov, ktoré sa dajú robiť v skupine. Vyberte si šport, ktorý sa vám páči a zapojte do neho priateľov a rodinu. Športovanie v skupine pomáha nestrácať motiváciu.

sport-muzi-pohyb-1140px-ctk_7f000001-c123-d66b.jpg

Začnite doma

Ak sa v posilňovni necítite dobre, pretože ešte nie ste vo forme, začnite s cvičením doma. Časom získate lepšiu kondíciu aj sebavedomie a navyše to prospeje vášmu srdcu.

Stanovte si malé ciele a neprestávajte sa snažiť

Lenivosť neprekonáme vždy. Ale môžeme si stanoviť menšie realistické ciele a naplánovať si fyzickú aktivitu tak, ako keby to bola dôležitá pracovná úloha. Pokúste sa nájsť čas, keď sa cítite najviac plní energie. Ak si stanovíte príliš náročné ciele, zvyšujete riziko, že stratíte motiváciu.

Začnite radšej s menšími dávkami, napríklad s prechádzkou okolo štvrte alebo vyjdite pár poschodí po schodoch. Odmeňte sa, ak svoj cieľ splníte. Pomáha to v tom, aby ste sa nevzdávali ani vtedy, keď sa cítite unavení. Ak ostanete ležať na gauči, únava nezmizne, práve naopak. Fyzická aktivita dokáže prekonať únavu, zlepšiť kvalitu spánku a dodať telu energiu.

beh_7f000001-c673-b277.jpg

Nikdy nie je príliš neskoro

Ak ste chorý alebo sa necítite ako atletický typ, možno sú to pre vás dôvody, aby ste sa dopredu vzdali fyzickej aktivity. V týchto prípadoch je lepšie poradiť sa s lekárom a vytvoriť si podľa veku a zdatnosti vhodný program na cvičenie. Nikdy nie je príliš neskoro začať praktikovať šport, alebo sa k nemu vrátiť. Vychádzajte z malých cieľov a neponáhľajte sa, nech má telo čas zvyknúť si na aktivitu.

Mnoho športov a fyzických aktivít nič nestojí

Nemusíte sa zapisovať do fitness, aby ste sa hýbali. Cvičeniu s vlastnou váhou sa môžete venovať aj doma. Môžete stúpať hore schodiskom, parkovať ďaleko od pracoviska a minimálne využívať automobil. Nie je to to isté, ako keby ste robili šport, ale aj takto sa môžete vyhnúť sedavému spôsobu života.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok