Veľká razia v Bratislave, mali zadržať aj odpadkového kráľa

TA3 TASR SITA
28.3.2019 09:39

Množstvo policajtov zasahovalo od rána na viacerých miestach Bratislavy a okolia. Dôvodom mala byť environmentálna trestná činnosť, súvisiaca so stavbou D4R7. V rukách polície mal skončiť aj "odpadkový kráľ" Michal G..

Environmentálna trestná činnosť

"Policajti Odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave realizujú od skorých ranných hodín na území Bratislavského kraja potrebné procesné úkony súvisiace s environmentálnou trestnou činnosťou. V rámci týchto úkonov sú vykonané viaceré prehliadky bytových ako aj nebytových priestorov, avšak s prihliadnutím na súčasný stav bližšie informácie poskytneme až keď to situácia vo vyšetrovaní umožní," informuje polícia na svojom Facebooku.


Polícia podľa portálu Glob.sk zasahuje v súvislosti so stavbou D4R7. Policajné komando vraj v skorých ranných hodinách dorazilo do sídla spoločnosti D4R7 Construction v bratislavskom Novom Meste a zaisťovalo dôkazy a dokumenty, ktoré súvisia s výstavbou. Polícia nepúšťala zamestnancov firmy do jej sídla. Preverujú aj firmy, ktoré na D4R7 pracujú. Za výstavbu D4R7 je oficiálne zodpovedné konzorcium firiem zo Španielska a Rakúska. Podľa informácií Glob.sk by sa mal po razii pridať v prípade výstavby aj trestný čin všeobecného ohrozenia. "Podložie pod D4R7 podľa nášho zdroja nespĺňa bezpečnostné kritéria. Na niektorých miestach má byť pôda kontaminovaná a podmočená. V prípade, že by sa na tomto podloží diaľnica dokončila, mohlo by pri záťaži dôjsť k jej prepadnutiu a poškodeniu. V hre má byť úplné prerušenie výstavby obchvatu," píše portál.

Malo ísť o kontaminovanú zeminu

Polícia údajne preverovala niekoľko mesiacov podozrenia z nelegálnej činnosti pri samotných prácach. Podozrenia, že ako podklad sa pod bratislavský diaľničný obchvat využíva kontaminovaná zemina zo skládok, sa podľa portálu potvrdili. "Policajné komando dnes preto nabehlo k osobám, ktoré za situáciou na D4R7 údajne stoja. Má ísť napríklad aj o známeho odpadkového kráľa Michala G., ktorého polícia pre viaceré podozrenia už raz zadržala. Vtedy obišiel bez obvinenia a z cely policajného zaistenia ho napokon pustili. Michal G. stojí za viacerými firmami, ktoré majú na svedomí nelegálne skládky a ich vývoz. Ďalším podozrivým v prípade má byť zástupca konzorcia, ktoré výstavbu diaľnice realizuje," píše portál.

Prvé trestné stíhanie v súvislosti s obchvatom sa začalo ešte v lete. Ide o vec neoprávneného nakladania s odpadmi. V novembri sa k tomu údajne pridalo ďalšie. “Vyšetrovateľ národnej jednotky finančnej polície začal 8. novembra 2018 trestné stíhanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a iných,” potvrdila polícia.

Minister ocenil súčinnosť

Minister životného prostredia László Sólymos ocenil súčinnosť polície a envirorezortu počas štvrtkovej razie k podozreniam súvisiacim s výstavbou bratislavského obchvatu, diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7. V teréne podľa ministra okrem policajtov pôsobili aj inšpektori životného prostredia. Na akcii sa podieľali aj odborníci priamo z ministerstva životného prostredia. "Na ministerstve berieme boj s envirokriminalitou vážne. Vo štvrtok sa koná razia ohľadom podozrení v súvislosti s výstavbou D4/R7. Som rád, že ide o ukážkovú súčinnosť polície a našich inšpektorov životného prostredia priamo v teréne," vyhlásil Sólymos.

Ministerstvo životného prostredia tvrdí, že sa podozreniami spojenými s výstavbou obchvatu zaoberá už niekoľko mesiacov v spolupráci s políciou. "Práve toto je cesta a preto podporujeme a podieľame sa na vzniku enviropolície na Slovensku," podotkol Sólymos. Envirorezort deklaruje, že za posledné tri roky úspešne presadzuje legislatívne sprísnenia postihov za protiprávne konania, posilňuje činnosti Slovenskej inšpekcie životného prostredia. Zároveň v spolupráci s ministerstvom vnútra a spravodlivosti sa podieľa aj na spustení a činnosti takzvanej enviropolície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok