Vyhlásenie A. Kisku k prezidentským voľbám

TA3 TASR
27.3.2019 19:54

Silu mandátu novej hlavy štátu budú podľa súčasného prezidenta SR Andreja Kisku tvoriť hlasy voličov. Počas svojho vystúpenia v televízii pred blížiacim sa druhým kolom prezidentských volieb ich preto poprosil, aby využili svoje právo a vyjadrili sa, koho si želajú v tejto pozícii vidieť.

"Táto vaša podpora bude pre budúcu hlavu štátu záväzkom, aby vykonávala funkciu zodpovedne, spravodlivo, s úctou k ľuďom a s ohľadom na najlepší záujem Slovenskej republiky," myslí si prezident.

Kiska je presvedčený o tom, že aj keď má prezident významné kompetencie, ak chce, môže byť pre krajinu ešte niečím viac. "Môže byť silným hlasom ľudí. Priama voľba dáva prezidentovi slobodu a mandát klásť aj nepríjemné otázky vláde, apelovať na poslancov národnej rady či vyžadovať, aby si verejné inštitúcie plnili úlohy," konštatoval. Podľa neho je preto dôležité počúvať ľudí, hľadať poctivé odpovede a povzbudzovať riešenia.

Prezident sa špeciálne prihovoril voličom, ktorí v prvom kole volili kandidáta, ktorý nepostúpil. "Tak ako v bežnom živote, v manželstve, v rodine či v priateľstve sa nemusíme plne stotožniť s názormi svojich blízkych, ale ak chceme žiť v porozumení, snažíme sa nájsť, čo nás spája, a nie, čo rozdeľuje. Pristúpte, prosím, takto aj k prezidentským voľbám," apeloval.

Budúcemu prezidentovi zas Kiska pripomenul, že nesmie byť len hlasom svojich voličov. "Musí zastupovať záujmy Slovenskej republiky ako celku. Byť ozajstnou hlavou štátu, ktorá krajinu dokáže viesť, zorientovať, sústrediť a zamerať na to, čo je pre jej súdržnosť a budúcnosť naozaj dôležité. Byť ozajstnou hlavou štátu, ktorá pomenúva priority, slabé miesta, zlyhania a má odvahu hovoriť aj o ťažkých, nepopulárnych, ale dôležitých témach," vyhlásil.

Súčasná hlava štátu zároveň pripomenula, že prezident je zárukou ukotvenia a identity krajiny. "Jeho postoje a slová sú dôležitým signálom pre našich zahraničných partnerov aj pre občanov Slovenskej republiky," povedal Kiska. Podľa svojich slov je preto rád, že do druhého kola postúpili dvaja demokratickí a proeurópski kandidáti. "Verte, že nám to v mnohých krajinách závidia," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok