Počas volebnej noci sa mení aj čas. Prechádzame na letný

TA3 SITA
30.3.2019 13:59

Volebná noc bude kratšia. Nie je to len tým, že v druhom kole prezidentských volieb budú len dvaja kandidáti a výsledky by sme teda mohli spoznať skôr. Prechádzame tiež zo zimného času na letný a o druhej v noci si posúvame ručičky hodiniek na tretiu.

Počas volebnej noci sa mení aj čas. Prechádzame na letný
TASR/František Iván (ilu foto)

Jeho cieľom bolo šetrenie

Poslednýkrát by sme mali čas meniť v roku 2021. Hlavným cieľom zavedenia letného času bolo šetrenie energie a lepšie využívanie prirodzeného denného svetla. Nevýhodou je porušenie biorytmu, čo mnohým ľuďom spôsobuje problémy. Zmenu času uplatňujú všetky európske krajiny okrem Ruska, Bieloruska, Islandu a Grónska.

Na území Slovenska letný čas po prvý raz zaviedli od roku 1916 do roku 1918 a neskôr v rokoch 1940 až 1949. Po tridsaťročnej prestávke ho v roku 1979 zaviedli opäť. Do polovice 90. rokov trval letný čas pol roka, no od roku 1999 sa Slovensko pripojilo k Európskej únii a stredoeurópsky letný čas trvá sedem mesiacov, od konca marca do konca októbra.

Podporili koniec striedania

EP v utorok podporil ukončenie striedania letného a zimného času od roku 2021. Obyvatelia členských štátov, ktoré sa rozhodnú pre letný čas, by si mali poslednýkrát posunúť ručičky hodiniek v poslednú marcovú nedeľu roku 2021. V krajinách, ktoré si chcú ponechať štandardný zimný čas, by sa mali naposledy prestavovať hodiny v poslednú októbrovú nedeľu roku 2021. Europoslanci požadujú, aby Európska komisia v snahe zabrániť narušeniu fungovania jednotného trhu koordinovala rozhodnutia členských štátov o úprave ich vlastného času.

Podľa ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny permanentný časový režim si Slovenská republika zvolí podľa výsledku rokovaní zástupcov ministerstva zahraničia s ostatnými členskými štátmi EÚ. Pri rokovaniach je totiž potrebná koordinácia medzi členskými štátmi, osobitne so susednými krajinami, aby sme sa vyhli komplikáciám napríklad pri cezhraničnom obchodovaní, preprave, komunikácii či cestovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok