Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Úchvatné VR video vám ukáže našu galaxiu z pohľadu čiernej diery

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Nové 360 stupňové video od NASA vám sprostredkuje zážitok objavenia chaotického srdca našej galaxie z pohľadu masívnej čiernej diery Sagittarius A*, ktorá číha v jej srdci. Video vo vysokom rozlíšení bolo vytvorené kombináciou počítačových simulácií a údajov od agentúry Chandra X-ray Observatory.

Sagittarius A* (Strelec), alebo stručne Sgr A* je monštruózna čierna diera, ktorej hmotnosť sa rovná približne štyrom miliónom Sĺnk. Táto gravitačná váha je schopná strhnúť celé hviezdy z Mliečnej dráhy pri vysokých rýchlostiach, alebo ich jednoducho roztrhať a pohltiť ich pozostatky. Pochopenie týchto tajuplných vesmírnych gigantov a ich interakcia s hmotou okolo nich je dôležitá pre zistenie toho, ako sa galaxie vytvárajú a vyvíjajú do nádherných skupenstiev, ktoré sme dnes schopní vo vesmíre pozorovať.

Nové 360 stupňové video od NASA, ktoré je najlepšie pozerať s náhlavnou súpravou pre virtuálnu realitu, dáva možnosť divákovi vstúpiť do „kože“ čiernej diery Sgr A* a rozhliadnuť sa okolo seba. Divák môže pozorovať dynamické prostredie okolo supermasívnej čiernej diery v priebehu niekoľkých svetelných rokov, ktoré je obývané obrovskými hviezdami a mrakmi víriaceho plynu.

360 stupňové video sprostredkuje zážitok objavenia chaotického srdca našej galaxie z pohľadu masívnej čiernej diery Sagittarius A*.

Modré a azúrové farby vo videu predstavujú röntgenové emisie z oblakov horúceho plynu, zatiaľ čo červené značia hustejšie chladnejšieho plynu. Žlté oblasti sú ešte chladnejšie a hustejšie. Keď sa plyn približuje k čiernej dierke, začne sa okolo nej točiť do špirály a zrýchľuje. V ďalšej časti videa je možné vidieť, čo sa stane, keď dôjde k výbuchu plynu veľmi blízko čiernej diery. Plyn sa zrazí s materiálom a je odtlačený preč od masívnej hviezdy. To vedie k jasnému röntgenovému záblesku, ktorý rýchlo ustupuje, keď sa simulovaný plyn ochladzuje.

Posledná časť videa ukazuje, čo by sa stalo, keby výbuch plynu v blízkosti čiernej diery Sgr A* mal zatlačiť okolitú hmotu. To by spôsobilo zrážku so vzdialenejšími zhlukmi plynu a takéto nahromadenie by vyžarovalo množstvo röntgenového svetla, ktoré však čoskoro vybledne a vráti sa do normálu, čo potvrdzuje vplyvy solárnych vetrov.