Ministerstvo obrany porušilo zákon, rezort výsledky kontroly akceptuje

TA3 TASR
26.3.2019 14:01

Ministerstvo obrany SR porušilo zákon o verejnom obstarávaní v prípade tendra za 1,3 milióna eur. Zákazku na dodávku systému pre letectvo zadalo ministerstvo napriamo, a to bez preukázania splnenia zákonných podmienok. Vyplýva to z kontroly Úradu pre verejné obstarávanie. Ministerstvo jej výsledky akceptuje.

Ministerstvo obrany porušilo zákon, rezort výsledky kontroly akceptuje
SITA/Ján Slovák (ilu)

Vplyv na výsledok obstarávania

Rezort svojím postupom podľa ÚVO porušil zákon o verejnom obstarávaní, pretože použil postup rokovacieho konania bez zverejnenia bez preukázania splnenia zákonných podmienok v súvislosti z uzavretím zmluvy zo 14. 12. 2012 a dodatku k Zmluve z 5. 8. 2013. Ako skonštatoval úrad, toto porušenie zákona malo vplyv na výsledok obstarávania.

Kontrola odhalila dve ďalšie porušenia zákona. Rezort neposlal oznámenie o výsledku verejného obstarávania do 48 dní po uzavretí zmluvy a nepredložil originály všetkých dokumentov z predmetného postupu verejného obstarávania. Z protokolu vyplýva, že tieto porušenia nemali vplyv na výsledok obstarávania.

Rezort obrany výsledky kontroly akceptuje. "Nakoľko sa v čase zadania zákazky, čiže za predchádzajúceho vedenia Ministerstva obrany SR v roku 2012, nepoužil správny postup, ktorým v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní je výnimka z tohto zákona, pričom na jej použitie boli splnené podmienky, môžeme dnes už iba akceptovať výsledok protokolu, v ktorom ÚVO konštatoval nesprávne použitie postupov rokovacieho konania bez zverejnenia, a s tým súvisiace zverejňovanie, v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní," povedala hovorkyňa ministerstva Danka Capáková.

Interné kontroly rezortu podľa jej slov nepreverovali postup, ale efektívne nakladanie s peňažnými prostriedkami. Doplnila, že v tejto oblasti neboli zistené žiadne pochybenia, čo podľa jej slov potvrdzuje aj protokol ÚVO.

Tender vyšetruje aj NAKA

Ministerstvo zároveň zdôraznilo, že poskytlo Národnej kriminálnej agentúre  a ÚVO všetky dostupné dokumenty k tomuto obstarávaniu z roku 2012. "Chceme zdôrazniť, že originálmi dokumentov, ktoré neboli odovzdané ÚVO, nedisponujeme," doplnila Capáková. Zároveň podotkla, že rezort opakovane vykonal šetrenie v súvislosti s dokumentáciou predmetného postupu obstarávania. "Akékoľvek pochybenie, resp. porušenie zákona z našej strany striktne odmietame."

Podľa jej slov existuje dôvodné podozrenie, že "bývalý zamestnanec Úradu štátnej správy vo vojenskom letectve Maroš K., ktorý za predmet obstarávania vecne zodpovedal, uvedené dokumenty buď skartoval alebo ich zlikvidoval iným spôsobom". Rezortu nie je zrejmé, prečo na možné porušenie zákona nepoukázal už v čase obstarávania.

NAKA vyšetruje tender MO za viac ako 1,3 milióna eur pre podozrenie z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a dražbe. Predmetom vyšetrovania má byť zmluva na dodávku systému pre letectvo od spoločnosti Willing so subdodávajúcou spoločnosťou R-Sys, ktorej konateľom bol v tom čase Ján Hoľko, súčasný generálny tajomník služobného úradu MO SR.

Podnet na vyšetrovanie odoslal Najvyšší kontrolný úrad SR, ktorý reagoval na upozornenie bývalého zamestnanca rezortu obrany Maroša Klinčáka. Rezort obrany sa voči jeho tvrdeniam ohradil, zverejnené informácie označil za zavádzajúce a vytrhnuté z kontextu. Orgánom činným v trestnom konaní deklaroval plnú súčinnosť. Hoľko akékoľvek prepojenie a spájanie jeho osoby s týmto obchodom odmietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok