Poslanci si na začiatku schôdze NR SR uctili Hrnkovu rodinu

TA3 SITA
26.3.2019 13:09

43. schôdza parlamentu sa začala minútou ticha na pamiatku rodiny Antona Hrnka, ktorá zahynula pri leteckom nešťastí. Témami schôdze sú voľba kandidátov na ústavných sudcov, brexit, vládne a poslanecké návrhy legislatívnych zmien, ako aj správy niektorých parlamentných výborov.

Témou voľby kandidátov na ústavných sudcov sa bude plénum zaoberať 3. apríla. Kandidátov vo štvrtok a v piatok minulý týždeň vypočúvali členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR. Poslanci majú zvoliť z celkového počtu 29 uchádzačov 18 kandidátov, ktorých majú predložiť prezidentovi SR. Ten z nich má vymenovať deviatich sudcov, ktorí obsadia miesta po sudcoch, ktorým sa 16. februára skončilo funkčné obdobie.

Zákonodarne plénum by malo v skrátenom legislatívnom konaní rokovať o vládou schválenom lex brexit, zákone, ktorým reaguje na odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Zákon, ktorý nadobudne účinnosť dňom odchodu Británie z EÚ, sa dotýka viacerých oblastí – rieši pohybové aj pobytové práva, otázky zabezpečenia sociálnych vecí, štúdia, uznávania dokladov či vodičských preukazov.

Snemovňa opätovne prerokuje prezidentom Andrejom Kiskom vetovaný zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami. Hlava štátu navrhuje Národnej rade SR vypustiť ustanovenia týkajúce sa povinnosti uvádzať v reklamných materiáloch prinajmenšom 50 percent slovenských výrobkov. Argumentuje ustálenou európskou judikatúrou, z ktorej vyplýva, že takéto opatrenie je v rozpore s pravidlami voľného pohybu tovaru na spoločnom trhu Európskej únie.

Poslanci by mali hlasovať o návrhu ústavného zákona, ktorým sa má od júla tohto roka zaviesť strop na vek odchodu do dôchodku. Poslanci hlasovanie už niekoľkokrát odložili. Tento návrh si na schválenie vyžaduje podporu ústavnej väčšiny, teda aspoň 90 hlasov.

Poslanci prerokujú viaceré návrhy v druhom čítaní. Rozhodnú tak napríklad o tlačovom zákone od poslancov za stranu Smer-SD Dušana Jarjabka a Miroslava Číža. Tí chcú opätovne zaviesť právo na odpoveď, ako aj pokuty v podobe, v akej boli v zákone v roku 2008. Poslanci sa budú zaoberať aj Výročnou správou o členstve Slovenskej republiky v Európskej únii – hodnotenie a aktuálne priority vyplývajúce z Pracovného programu Európskej komisie. Rovnako ich čaká hodnotenie priorít zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2018 a ich zameranie na rok 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok