Macron privítal prezidenta Si, majú podpísať zmluvy za miliardy

TA3 TASR
25.3.2019 22:15

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval na oficiálnu návštevu do Francúzska, kde ho oficiálne privítal šéf Elyzejského paláca Emmanuel Macron. Krajina galského kohúta je jednou zo zastávok čínskeho prezidenta na jeho európskom turné, ktoré je ladené predovšetkým ekonomicky.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požaduje "silné európsko-čínske partnerstvo". Macron verbálne podporil spoluprácu s Pekingom po rokovaniach so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom, ktorý je aktuálne na návšteve Francúzska. Podľa Macrona je dôležitý jednotný európsky prístup k rastúcemu globálnemu vplyvu Číny. Toto partnerstvo sa musí zakladať na "silnom multilateralizme" a "férovom a vyváženom" obchode, povedal Macron pred novinármi.

V utorok 26. marca sa čínsky prezident stretne v Paríži aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom a budú diskutovať o "bodoch konvergencie" medzi Európskou úniou a Čínou. Si Ťin-pching uviedol, že Čína "potrebuje jednotnú a prosperujúcu Európu". Vyzval tiež Európu, aby prijala "koherentnú stratégiu" vo vzťahu k Číne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok