Trump uznal suverenitu Izraela nad Golanmi. Facka, reaguje Sýria

TA3 TASR
25.3.2019 17:48

Americký prezident Donald Trump podpísal v pondelok dekrét o uznaní suverenity Izraela nad Golanskými výšinami. Informovala o tom agentúra AFP.

Trump uznal suverenitu Izraela nad Golanmi. Facka, reaguje Sýria
SITA/AP

K zvratu vo viac ako 50 rokov trvajúcej americkej politike vo vzťahu k Golanským výšinám došlo počas návštevy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Bielom dome. Ten v súvislosti s uznaním suverenity Izraela nad Golanskými výšinami na Trumpa naliehal niekoľko mesiacov. Trumpovo rozhodnutie predstavuje pre Netanjahua posilnenie jeho pozície pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami, ktoré sa v Izraeli budú konať 9. apríla.

Izrael obsadil Golanské výšiny, západný breh rieky Jordán, východný Jeruzalem a pásmo Gazy v šesťdňovej vojne v roku 1967. Neskôr anektoval aj Golanské výšiny a východný Jeruzalem, čo medzinárodné spoločenstvo nikdy neuznalo. Trump svoj zámer oficiálne uznať zvrchovanosť Izraela nad Golanskými výšinami avizoval už minulý týždeň na Twitteri, čo sa stretlo s kritikou zo strany Sýrie, Ruska a Iránu.

Dekrét označili za otvorený útok

Sýria označila dekrét, ktorým Trump uznal suverenitu Izraela nad Golanskými výšinami za otvorený útok na svoju zvrchovanosť. "Uznanie suverenity Izraela nad sýrskymi Golanskými výšinami prezidentom USA je otvoreným útokom na zvrchovanosť a územnú celistvosť Sýrie," uviedol podľa sýrskej agentúry SANA zdroj z prostredia sýrskeho ministerstva zahraničných vecí. Sýria okrem toho označila Trumpovo rozhodnutie za "facku" medzinárodnému spoločenstvu.

Rusko, ktoré je najväčším spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, v súvislosti s Trumpovým rozhodnutím uznať suverenitu Izraela na Golanských výšinách varovalo pred "novou vlnou" napätia na Blízkom východe.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok