Ozbrojte sa, vyzýval na videu šéf pražských moslimov. Skončil

TA3 TASR
25.3.2019 14:01

Výkonná rada Ústredia moslimských obcí v Česku jednomyseľne a s okamžitou platnosťou zrušila členstvo Leonida Kušnarenka v pražskej moslimskej obci.

Ozbrojte sa, vyzýval na videu šéf pražských moslimov. Skončil
facebook.com/Леонид Кушнаренко

Zanikla aj jeho funkcia

Kušnarenko, pôvodom z Ukrajiny, rozhneval kolegov minulý týždeň svojím videom zverejneným na internete, kde všetkých českých moslimov vyzval, aby sa ozbrojili. Ústredie o jeho vylúčení informovalo v pondelok na Facebooku. Českému denníku Právo to potvrdil šéf Ústredia moslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi. Zároveň zanikla aj funkcia Kušnarenka vo vedení Moslimskej obce v Prahe, dodal spravodajský portál Novinky.cz.

Vyhlásenia a konanie Kušnarenka vážne poškodzujú záujmy Ústredia moslimských obcí a moslimskej komunity v Českej republike, zdôvodnilo svoje rozhodnutie ústredie na Facebooku. Kušnarenko minulý týždeň veriacich moslimov v ČR pobúril videom, v ktorom povedal: "Vo svetle posledných tragických udalostí informujem všetkých našich členov, hlavne mužov, všetkých, ktorí majú záujem urobiť si zbrojný preukaz, ozbrojiť sa na ochranu zdravia a majetku. Obráťte sa na mňa a ja vám s tým pomôžem."

Reagoval na masaker v mešitách

Reagoval tým na útok v dvoch mešitách v meste Christchurch na Novom Zélande, kde pravicový terorista zavraždil 50 ľudí. Pražskí moslimovia, ktorým Kušnarenko predsedal, reagovali na video už minulý týždeň, keď zneplatnili jeho zvolenie. Teraz mu zaniklo aj obyčajné členstvo v moslimskej obci v Prahe.

Za predsedu pražskej moslimskej obce bol dočasne vymenovaný doterajší podpredseda Vladimir Sáňka, informoval denník Právo Alrawi. Sáňka čelil pred niekoľkými rokmi obvineniu z údajného šírenia radikálnej islamskej knihy, súd ho však spod obžaloby oslobodil, pripomenul portál Novinky.cz.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok