Taliansko vstúpilo do čínskeho projektu Hodvábnej cesty

TA3 TASR
25.3.2019 13:30

Taliansko je prvou veľkou demokraciou, ktorá vstupuje do čínskeho projektu novej Hodvábnej cesty. Koncom minulého týždňa sa na tom dohodli taliansky premiér Giuseppe Conte a čínsky prezident Si Ťin-pching podpisom memoranda v Ríme.

Taliansko sa ako prvé zo skupiny najvyspelejších krajín G7 prihlásilo k čínskemu projektu Hodvábnej cesty. Taliansky vicepremiér Luigi Di Maio podpísal spoločne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v sobotu 23. marca v Ríme memorandum o porozumení. Udialo sa to v rámci trojdňovej návštevy čínskeho prezidenta v Taliansku.

Zblíženie Ríma a Pekingu znepokojuje Washington rovnako ako niektorých spojencov z Európskej únie. Obávajú sa totiž, že Čína sa snaží získať prístup k citlivým technológiám a kriticky dôležitým prepravným centrám. Di Maio sa snažil rozptýliť podobné obavy. Novinárom povedal, že aj keď Rím zostáva plne oddaný svojim spojencom, Taliansko musí byť na prvom mieste, pokiaľ ide o obchodné väzby. Vláda si sľubuje od užších vzťahov s Čínou naštartovanie ekonomiky.

Talianske firmy využili návštevu čínskeho prezidenta a jeho delegácie a podpísali kontrakty s čínskymi partnermi v hodnote 2,5 miliardy eur. Podľa Di Maia ich hodnota môže v budúcnosti vzrásť až na 20 miliárd eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok