Musíme doriešiť brexit, vyhlásil Danko po stretnutí parlamentných šéfov

TA3 TASR SITA
25.3.2019 14:41

Višegrádska štvorka je formát, ktorý má záujem o zdynamizovanie a zároveň reformovanie EÚ. Po spoločnom stretnutí predsedov parlamentov V4 a štátov Beneluxu v Piešťanoch to povedal predseda NR SR Andrej Danko. Dodal, že sú to práve štáty Beneluxu, od ktorých sa môžeme učiť.

„Celý čas sme viedli diskusiu, ako sa má Európska únia ďalej vyvíjať, ako prekonávať problém odtrhnutia Európskeho parlamentu od národných parlamentov, ako jasne pomenovať oblasti, v ktorých má Európska únia spolupracovať, aby sa stala svetovým lídrom, ktorý bude vedieť konkurovať Rusku, Číne, Spojeným štátom,“ povedal Danko. Hlavnou výzvou súčasnosti je podľa neho čo najrýchlejšie doriešenie brexitu a jasné definovanie oblastí spolupráce.

Podľa podpredsedu českej Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka sa ukázala sila a opodstatnenosť Višegrádskej skupiny. „Keď postupujeme spoločne, je nás vidieť, je nás počuť, pretože reprezentujeme 65 miliónov ľudí,“ povedal. Prezident spoločného parlamentu Beneluxu Gusty Grass skonštatoval, že čím silnejší je projekt Európskej únie, tým silnejšie sú aj jej individuálne krajiny. Naznačil, že formát V4 by mohol v budúcnosti inštitucionálne fungovať podobne ako Benelux.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok