Trump o výsledkoch vyšetrovania: Sme najúžasnejším miestom

TA3 TASR
25.3.2019 07:22

Americký prezident Donald Trump označil USA za "najúžasnejšie miesto na Zemi" po tom, čo ministerstvo spravodlivosti oznámilo, že osobitný vyšetrovateľ Robert Mueller nenašiel dôkazy o tom, že by sa tím súčasného šéfa Bieleho domu pred voľbami v roku 2016 "spolčil" s Ruskom alebo že by s ním "koordinoval" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane.

Trump o výsledkoch vyšetrovania: Sme najúžasnejším miestom
SITA/AP

Cíti sa úplne očistený

Išlo o zatiaľ jediné vyjadrenie Trumpa po návrate do Washingtonu zo svojho sídla na Floride. "Chcem vám len povedať, že Amerika je to najúžasnejšie miesto na Zemi, to najúžasnejšie miesto na Zemi," uviedol prezident. Ešte pred odletom z Floridy napísal na Twitteri, že závery Muellerovho vyšetrovania, zhrnuté v liste ministra spravodlivosti Williama Barra, predstavujú "úplné a absolútne očistenie".

V podobnom duchu sa medzitým vyjadril aj americký viceprezident Mike Pence, podľa ktorého by mal spomínané závery "privítať každý Američan, ktorý má v láske pravdu a integritu volieb". Pence označil zverejnenie výsledku Muellerovho vyšetrovania za "úžasný deň pre Ameriku", ako aj pre Trumpa a jeho vládu.

Minister Barr v liste adresovanom americkému Kongresu i verejnosti zhrnul najdôležitejšie závery správy, ktorú mu doručil Mueller. Ten podľa Barra nenašiel dôkazy o tom, že by sa americký republikánsky prezident Donald Trump alebo jeho spolupracovníci "spolčili" s Ruskom alebo že by s ním "koordinovali" svoju činnosť s cieľom zasahovať do kampane pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Mueller tiež posudzoval, či sa Trump pokúšal mariť vyšetrovanie. V tejto súvislosti však podľa Barra vyšetrovateľ nedospel k definitívnej odpovedi: Trumpa viny nezbavil ani nedospel k záveru, že by sa tohto trestného činu skutočne dopustil.

Demokrati vyzývajú na zverejnenie správy

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová z Demokratickej strany a vodca demokratov v Senáte Chuck Schumer v nedeľu vyhlásili, že minister spravodlivosti Spojených štátov William Barr "nie je nestranný pozorovateľ", a vyzvali na zverejnenie záverečnej správy z vyšetrovania v plnom rozsahu. Mueller tiež posudzoval, či sa Trump pokúšal mariť vyšetrovanie. V tejto súvislosti však podľa Barra vyšetrovateľ nedospel k definitívnej odpovedi: Trumpa viny nezbavil ani nedospel k záveru, že by sa tohto trestného činu skutočne dopustil.

Podľa spoločného vyhlásenia Pelosiovej a Schumera list ministra spravodlivosti "prináša toľko otázok, koľko je v nej odpovedí". Predošlá "zaujatosť" Barra voči Muellerovmu vyšetrovaniu znamená, že "nie je schopný objektívne rozhodovať", dodali títo poprední členovia Demokratickej strany.
Naliehavosť ich výzvy na zverejnenie Muellerových záverov "bez akéhokoľvek ďalšieho odkladu" odôvodňujú "skutočnosťou, že táto správa nezbavuje prezidenta takého závažného obvinenia, akým je marenie spravodlivosti".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok