Výletnú loď, ktorá požiadala o evakuáciu pasažierov, spojazdnili

TA3 TASR
24.3.2019 07:05

Pri západnom pobreží Nórska celú noc pokračovala evakuácia cestujúcich z výletnej lode Viking Sky. Plavidlo, ktorému v búrlivom počasí vypadli motory, unášal prúd k pobrežiu. Na palube lode sa plavilo 1373 ľudí. Medzi 915 cestujúcimi boli najmä Briti a Američania.

Na palube bolo viac ako 1300 turistov

Na výletnej lodi s viac ako 1300 cestujúcimi a členmi posádky na palube, ktorá sa v sobotu za nepriaznivého počasia dostala západne od Nórskeho pobrežia do problémov, sa do nedele podarilo znovu naštartovať tri zo štyroch motorov. "Tri zo štyroch motorov už pracujú, takže loď môže sama plávať," uviedol hovorca nórskej záchrannej služby Per Fjeld.

Výletná loď Viking Sky sa v súčasnosti pohybuje rýchlosťou tri uzly za hodinu (približne 5,5 kilometra za hodinu), a aj s pomocou vlečného remorkéra sa presúva do prístavu Molde vzdialeného približne 500 kilometrov severozápadne od nórskej metropoly Oslo.

Loď voľne unášalo more

K incidentu došlo v sobotu popoludní v oblasti More og Romsdal pri západnom pobreží Nórska. Viking Sky smerujúcej z mesta Tromsö do Stavangeru vysadili všetky štyri motory. Loď voľne unášalo more smerom k pevnine, pričom po zlyhaní motorov vyslala posádka núdzový signál.

Lodi sa neskôr podľa záchranárov i polície podarilo opätovne naštartovať jeden z motorov, pričom sa nachádzala asi dva kilometre od pevniny. Po spustení rozsiahlej záchrannej akcie sa pomocou vrtuľníkov podarilo do nedele rána evakuovať z lode 338 z 1373 ľudí na palube. Podľa nórskej polície bolo 17 ľudí prevezených do nemocnice. Na palube Viking Sky boli najmä britskí a americkí občania.

Témy: Nórsko Oslo
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok