Obľúbená atrakcia je späť. Lezúce bábätká vrátia na pražskú vežu

TA3 TASR
23.3.2019 08:45

Na Žižkovskú televíznu vežu v Prahe sa začali vracať plastiky lezúcich bábätiek. Nejde však o pôvodné sochy, ktoré už konštrukčne nevyhovovali. Prevádzkovateľ veže České rádiokomunikácie nechal preto zhotoviť nové plastiky s bezpečnejším ukotvením.

Obľúbená atrakcia je späť. Lezúce bábätká vrátia na pražskú vežu
ČTK/Šulová Kateřina

Na vežu ich vytiahnu horolezci

Bábätká z vysielača zmizli v októbri 2017, pričom sa pôvodne mala vykonať iba ich technická kontrola a obnovenie náteru, ale pri renovácii sa ukázalo, že bude nutné vylepšiť ich pripevnenie, informuje spravodajský portál iDNES.cz. "S autorom plastík Babies sme po dôkladnom preskúmaní stavu pôvodných sôch rozhodli o výrobe nových a zároveň sme inovovali aj spôsob ich ukotvenia. Pôvodné bábätká boli vrátené Davidovi Černému," povedal riaditeľ Českých rádiokomunikácií Vít Vážan.

Náklady na opravu sa tým predražili. Z pôvodne odhadovaného miliónu českých korún (v prepočte 39.000 eur) sa cena pre výrobu nových plastík vyšplhala na niekoľko miliónov. Inštalácia potrvá niekoľko dní, na vežu plastiky vytiahne tím horolezcov.

Pozitívny ohlas verejnosti

Laminátové sochy bábätiek boli na vežu po prvý raz umiestnené v roku 2000 v rámci akcie Praha - Európske mesto kultúry. Malo ísť o dočasnú výzdobu, ale vďaka pozitívnemu ohlasu verejnosti zostali plastiky natrvalo.

České rádiokomunikácie kontrolujú dielo dvakrát ročne. Podľa dohody medzi vlastníkom veže a Černým budú plastiky na vysielači pripevnené ďalších 20 rokov, následne budú bezplatne prevedené na České rádiokomunikácie. Žižkovská televízna veža je so svojimi 216 metrami najvyššou budovou Prahy. K vylepšeniu nepopulárneho imidžu veže, postavenej v rokoch 1985-1992, prispelo aj otvorenie reštaurácie a vyhliadkového pavilónu.

Témy: Praha iDNES.cz
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok