V kauze zmeniek podali obžalobu, obvineným hrozia vysoké tresty

TA3 TASR
22.3.2019 19:37

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal v týchto dňoch na podnikateľa Mariana Kočnera a na bývalého riaditeľa televízie Markíza a exministra hospodárstva Pavla Ruska obžalobu v kauze televíznych zmeniek.

Prelomové znalecké posudky?

"Prokurátor ÚŠP podal na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu v trestnej veci Mgr. M.K. a spol. Dve osoby sú obvinené z obzvlášť závažného zločinu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov a zo zločinu marenia spravodlivosti. Obžaloba bola pridelená senátu 1T, ktorý po jej preštudovaní rozhodne o ďalšom postupe," uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. Znamená to, že o osude dvojice bude rozhodovať senát v Pezinku a nie pracovisko ŠTS v Banskej Bystrici.

"Po podaní obžaloby príslušný senát 1T ŠTS v Pezinku ako prvé bude musieť posúdiť námietky obhajoby proti podanej obžalobe a námietky pre porušenie práv na obhajobu v prípravnom konaní," zareagoval obhajca Marek Para. Para v piatok mimo územia Slovenska prevzal prelomové znalecké posudky k datovaniu atramentu, ktoré podľa jeho slov doslova vyvracajú verziu obžaloby.

"Orgány činné v trestnom konaní na tieto posudky, napriek môjmu vyrozumeniu nečakali a podali obžalobu v prípade takzvaných televíznych zmeniek spoločnosti Markíza. Ďalšie posudky renomovaných znalcov budem predkladať už súdu," zdôraznil obhajca Para.

Hrozia im vysoké tresty

Vyšetrovateľ finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry podal návrh na obžalobu Mariana Kočnera a Pavla Ruska v prípade tzv. televíznych zmeniek. Formou spolupáchateľstva sa mali dopustiť trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí, cenných papierov a trestného činu marenia spravodlivosti so škodou 69 miliónov eur. Polícia o tom informovala 15. marca na sociálnej sieti.

"Vyšetrovateľ finančnej polície NAKA ukončil prípad zmeniek návrhom na podanie obžaloby. Spis bude v krátkom čase doručený dozorovému prokurátorovi," uviedla polícia. V prípade preukázania viny hrozí obom obvineným trest odňatia slobody na 12 až 20 rokov.

Rusko nie je stíhaný väzobne

Trestné oznámenie na Pavla Ruska a Mariana Kočnera podala TV Markíza za údajné falšovanie cenných papierov a marenie spravodlivosti. Pravosť zmeniek súkromná televízia spochybňuje od začiatku sporu. Argumentuje, že sporné zmenky neboli nikdy zaznamenané v jej účtovníctve ani v účtovníctve spoločností, ktoré údajne zmenky vlastnili predtým, ako malo dôjsť k uplatneniu podvodných nárokov.

Pavol Rusko je okrem tohto prípadu v súčasnosti obvinený aj s ďalšími troma osobami zo slovenského podsvetia z pokusu o vraždu svojej bývalej spoločníčky Silvie Volzovej. Marian Kočner je pre zmenky väzobne stíhaný. Podnikateľa obvinili aj z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka, pri ktorej zomrela aj jeho snúbenica. Jeho likvidáciu si mal objednať pre jeho novinársku prácu. Voči obvineniu podal na ÚŠP sťažnosť, čo potvrdil obhajca Para.

Pavol Rusko nie je na rozdiel od Mariana Kočnera stíhaný väzobne. Rozhodol o tom už dva razy Krajský súd v Bratislave. Je monitorovaný elektronickým náramkom a pravidelne sa dostavuje, ako potvrdili TASR justičné zdroje, do Justičného paláca k probačnému úradníkovi v dohodnutých termínoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok