Premiér kritizoval Most i SNS, nechce riešiť zástupné problémy

TA3 SITA TASR
22.3.2019 15:16

Predseda vlády Peter Pellegrini hodnotil rok od nástupu do funkcie a nevyhol sa ani kritike koaličných partnerov. Nemilo ho prekvapila podpora bugárovcov Zuzane Čaputovej a "prestávajú ho baviť" aj posledné udalosti súvisiace s rokovaním o vojenskej zmluve s USA. Tú rezolútne odmieta SNS.

Odkláňajú sa od priorít

Vládna koalícia sa začína odkláňať od priorít a premiérovi Petrovi Pellegrinimu sa to nepozdáva. Chce, aby jeho kabinet pracoval odborne a profesionálne, a pokiaľ to tak nebude, treba si podľa neho v koalícii povedať, ako ďalej. Rád by doviedol Slovensko do riadnych parlamentných volieb, ale nevylúčil, že to nemusí vyjsť.

"Pevne verím, že ešte máme čo ponúknuť a želal by som si voľby v marci 2020. Ale pre mňa je dôležitejšie poskytovať kvalitný a profesionálny výkon a slúžiť ľuďom. A ak sa to nebude dať, tak silou-mocou, len s cieľom zachovať si moc a funkciu, zostať až do marca 2020 vo vláde nie je to najlepšie pre Slovensko," povedal Pellegrini novinárom.

Po ľudskej stránke je podľa neho v koalícii všetko v poriadku, ale zdá sa mu, že sa začína odkláňať od priorít. "A ja si takto vládnutie, ktoré prestáva mať znaky vysokej profesionality a odbornosti, z dlhodobého hľadiska predstaviť neviem," uviedol.

Chce dovládnuť so cťou

Od koaličných partnerov očakáva, že budú k vládnutiu a Slovensku pristupovať profesionálne. "Že budú krajinu posúvať dopredu a že z nej nebudeme robiť trhací kalendár a plniť si svoje sny a túžby," poznamenal Pellegrini. Pokiaľ vláda nebude fungovať profesionálne, odborne a nebude riešiť problémy ľudí, treba sa podľa premiéra zamýšľať, ako ďalej.

Sľubuje, že ako predseda vlády urobí všetko pre to, aby "so cťou priviedol Slovensko do ďalších parlamentných volieb, aby vláda fungovala, ako má fungovať". Bude vyžadovať od ministrov, aby si plnili svoje úlohy. "Ak sa to nebude niektorému z koaličných partnerov páčiť, budeme sa baviť, ako ďalej," uzavrel. Koalícia má na stole viacero sporných bodov, napríklad otázku daní, voľby kandidátov na ústavných sudcov, ale aj finančnej pomoci od Spojených štátov na modernizáciu vojenských letísk. Rokovať o nich má koaličná rada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok